20-åriga kvinna frias för mord – döms för mordförsök

Uppdaterad 12.14 | Publicerad 10.58

I december förra året lurades en 17-årig pojke ut för att sälja ett par hörlurar i Norrköping.

Då sköts han ihjäl på öppen gata.

En 20-årig kvinna frias för mordet – men döms för ett annat mordförsök och grovt vapenbrott, till 12 års fängelse.

Den 17-årige pojken hade haft kontakt med kvinnan för att sälja ett par airpods. Men vid mötet skjuts pojken med flera skott och avlider senare av sina skador.

Mordet skedde under sen eftermiddag och många befann sig i området.

– Jag hörde tre, fyra höga smällar. Först tänkte jag att det var fyrverkerier. Sedan hörde jag en kvinna gallskrika. Hon skrek verkligen. Sedan kom polisen hit, sa ett vittne då.

Den 20-åriga kvinnan har åtalats för mordet, men friades under torsdagen i Norrköpings tingsrätt.

Erkänner att hon lurade ut honom

20-åringen erkänner att hon stämt träff för att lura ut pojken, men nekar till att det var hon som sköt. Enligt domen visste hon att pojken skulle utsättas för brott.

– Men det är inte ställt utom rimlig tvivel att hon visste att det var ett mord som skulle begås, säger lagmannen Lars Holmgård.

Avgörande för domen har varit att det inte funnits något vittne som har sett henne skjuta och att det inte heller funnits någon teknisk bevisning som bundit henne till mordet.


Döms för mordförsök

Kvinnan döms dock till 12 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott efter att ha skjutit genom dörren till en lägenhet där flera personer befann sig. Det skedde i Norrköping i november förra året.

20-åringen erkänner till den skjutningen, men menar att hon känt sig pressad och aktivt försökt undvika att någon skulle skadas.

En 24-årig man döms också för mordförsöket till 14 års fängelse.

Skjutningarna har varit del av en pågående konflikt i staden mellan två kriminella nätverk, skriver tingsrätten. I den konflikten ska det också skett andra skjutningar och sprängningar.

Aftonbladet har varit i kontakt med Åklagarkammaren som inte har möjlighet att kommentera domen i nuläget.

Den 17-årige pojken sköts ihjäl på gatan i Norrköping.

Följ ämnen i artikeln