USA drar tillbaka avtal med terroråtalad

TT-AFP

Uppdaterad 03.38 | Publicerad 03.19

Två kapade trafikflygplan flög in i tvillingtornen i New York den 11 september 2001. Arkivbild.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin drar tillbaka planerna om att nå en överenskommelse med mannen som anklagats för att vara hjärnan bakom al-Qaidas terrorattacker den 11 september 2001.

Khalid Sheikh Mohammed och två medbrottslingar, Walid Bin Attash och Mustafa al-Hawsawi, väntades erkänna vid militärkommissionen på basen Guantanamo Bay så snart som nästa vecka.

I utbyte skulle de slippa risken för dödsstraff och i stället dömas till livstids fängelse, rapporterade New York Times tidigare i veckan med hänvisning till försvarskällor.

Men försvarsminister Austin ska nu ha dragit tillbaka erbjudandet om en överenskommelse, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Ansvaret för ett sådant beslut ska vila på mig”, skriver Austin i ett PM riktat till Susan Escallier, som överser målet i militärdomstolen i Guantanamo Bay, enligt AFP.

Han skriver vidare att han drar tillbaka de avtal som Escallier undertecknat gällande de tre männen.

De tre greps 2003 och hålls frihetsberövade på Guantanamo Bay. Den utdragna rättsprocessen har påverkats av frågan om huruvida den tortyr de utsatts för i CIA:s häkte har påverkat bevisningen.

Det har gått över 16 år sedan åtalsprocessen för al-Qaidas terrorattacker inleddes – och mer än 20 år efter att terrorister tog över trafikflygplan och kraschade in dem i World Trade Center i New York och i Pentagon. Nästan 3 000 personer dog i attackerna.