SMHI varnar för kraftigt åskoväder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-02

Har redan orsakat översvämningar och elavbrott i Skåne

Ovädret förde med sig kraftiga översvämningar i Bromölla i Skåne.

Kraftiga regn och åskoväder ställer till det i Skåne.

SOS alarm överhopades under morgonen och förmiddagen av larm från landskapets nordöstra delar.

Dessutom slog blixten ut strömmen.

– Det har varit hundratals översvämningar och driftslarm. Värst var det mellan klockan sju och fram till tolv, säger Anders Biesten som är driftledare på SOS alarm i Skåne, till aftonbladet.se.

Värst drabbat var området vid Kristanstad, Hässleholm, Östra Göinge och Landskrona. Kristianstad har drabbats av ett 50-tal översvämningar, Bromölla av cirka 30.

Och i Trelleborg är det inte bättre:

– Hela stan har varit full av vatten med översvämmade källare och garage, säger Thomas Kjellberg som är räddningstjänsten i Trelleborg, till Helsingborgs dagblads nätupplaga.

Räddningstjänsten i skytteltrafik

Fredrik Olsson, 20, tog bilden ovan nära sin bostad i Bromölla, där bilar fastnade i de djupa vattenpölarna. Många tvingades bogseras loss.

– Allt det vattnet kom dit på bara 20 minuter. Det gick blicksnabbt, berättar han för aftonbladet.se.

– Det var vatten överallt och räddningstjänsten fick köra skytteltrafik till alla som hade översvämmade källare och annat, säger Fredrik Olsson.

– Väldigt många privatpersoner har hjälpt till också. Med att dirigera om trafik och annat. Många förare förstod inte hur djupt vattnet var och körde ändå.

Under onsdagen rör sig regnet norrut och lokalt kan nordvästra Skåne få upp till 50 millimeter.

Åskan slog ut elen

– Regnet ser ut att fortsätta under hela dagen med inslag av åska och byig vind i samband med det. Det kan bli ganska stora mängder i fronten som sträcker sig från Hanöbukten i ett band över Skåne mot Halland, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Vid tiotiden slog åskan ner i ett ställverk i Hässleholm, vilket ledde till att 12 000 Hässleholmsbor blev strömlösa. Vid tiotiden i förmiddags var totalt 14 700 av Eons elkunder i Skåne strömlösa. Kring 12 dock hade de flesta av Eons kunder i Hässleholm fått tillbaka strömmen, och vid 16 ska alla vara strömförsedda, enligt TT.

– Det är en transformatorstation i Hässleholm som har slagits ut av åskan, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.

Stående tåg

Elavbrottet innebar dessutom att all tågtrafik på södra stambanan stoppades från tiotiden och en timme framåt. Ett X2000 från Stockholm på väg till Malmö blev stående utanför Älmhult.

– Strax efter klockan elva kunde trafiken komma i gång igen, säger Marie Nordgren, informatör vid Banverkets södra region.

- Tågen rullar hjälpligt framåt. Men det är väldigt instabilt, eftersom strömmen kan försvinna igen.

Enligt Sydsvenskan slog blixten också ner i en villa utanför Kristianstad, där alla säkringar slogs ut. Huset började dock inte brinna.

Patrik Andersson, Lars Nylander

ANNONS

Följ ämnen i artikeln