Åskan kommer tillbaka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-10

Nya oväder in från Danmark i dag

Tusentals strömlösa, översvämmade motorvägar och brinnande hus.

I går slog sommaråskan till.

Ovädret fortsätter i dag i stora delar av Sverige.

Villakällare fylldes med vatten och på sina håll vadade bilarna fram på vägarna. Först på kvällen lugnade sig ovädret något.

– Men det är inte över än. En kallfront från Danmark ger oss nya oväder och ostadigt väder i flera dagar. Åskan kommer tillbaka med förnyad kraft, säger meteorolog Stefan Flodin på SMHI.

Strax före ovädret gick SMHI ut med en klass 2-varning i Skåne, Halland, Bohuslän och de västra delarna av Kronobergs och Jönköpings län. Det är den näst högsta varningsgraden och betyder att det kan vara fara för allmänheten.

Byggarbetare skadade

Sammanlagt förlorade omkring 8?000 abonnenter strömmen under ett par timmar och räddningstjänsten var tidvis nedringd av oroliga villaägare som råkat ut för blixtnedslag och översvämningar.

I Kågeröd, öster om Helsingborg, skadades fyra byggnadsarbetare sedan en kraftig vind plötsligt tagit tag i några takstolar som de höll på att montera. Takstolarna föll ner från taket och en person fördes med ambulans till sjukhuset. De andra tre skadades lindrigt.

Tromb i Alunda

Även om ovädret var som mest intensivt i södra delarna av landet, drabbades även andra platser.

I Alunda, norr om Uppsala, drog en tromb förbi på onsdagseftermiddagen. Stefan Åberg, 33, blev vittne till hur vinden ryckte upp en hel busskur och kastade den flera meter ut på en åker.

– Det var tur att bussen till Uppsala just gått, annars hade det kanske suttit någon i busskuren.

Tidigare:

Så skyddar du dig bäst från att drabbas av blixten

Ovädrets framfart

Anna Bengtsson

Följ ämnen i artikeln