Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Vi gjorde inget fel”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-24

Skånetrafiken och SJ tar inte på sig ansvaret för den kvarlämnade 4-åringen

Den 4-årige pojken lämnades ensam kvar på perrongen.

Resten av familjen var ombord på tåget – vars personal inte ville hjälpa till.

Diskriminering, anser pappan som anmälde fallet till DO.

– Vi gjorde inget fel, svarar Skånetrafiken.

ÖVERGAVS Föraren stannade inte tåget – trots att 4-åringens pappa desperat förklarade att sonen stod kvar på perrongen.

Den 4-årige pojken och hans familj hade bokat flygbiljetter till Irak och skulle ta tåget från Lund till flygplatsen i Köpenhamn.

Men det gick inte som de tänkt sig.

Den lille pojken hann aldrig kliva ombord på tåget. Och när pappan vände sig till personalen fick han inget stöd.

– Jag bad snälla, snälla, öppna dörrarna, min son står kvar på perrongen. Men föraren sa att han inte öppnade dörrarna igen förrän vid nästa stopp, säger han till aftonbladet.se.

"Följde rutiner"

Han menar att personalens kyliga respons beror på att familjen inte har svenskt ursprung och anmälde därför händelsen till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO).

Men SJ och Skånetrafiken tillbakavisar kritiken.

– Vi menar att man följt de rutiner som gäller. Det som hänt är hemskt beklagligt, väldigt ledsamt. Men i trängseln kan det vara svårt för personalen att se att alla kommit med som de ska. Formellt sett kan vi inte se att någon har gjort fel, säger Kerstin Gustafsson, vid Skånetrafikens pressjour.

Person eller föremål?

I ett yttrande till media skriver SJ och Skånetrafiken att lokföraren självklart hade stoppat tåget om han hade "fått klart för sig att ett litet barn lämnats på perrongen".

– Tåget hade redan börjat köra när kunden hann fram till tågföraren. Om jag förstod det rätt hade tågföraren svårt att förstå om det var en person eller ett föremål som var kvar på perrongen. Han hade allt fokus på att köra tåget, säger Kerstin Gustafsson.

I yttrandet skriver de båda bolagen också att "det aldrig var någon fara för barnets säkerhet eftersom det fanns en vuxen person (grannen) som kände barnet väl och hade ansvar för, och uppsyn över honom".

Men det visste ni ju inte då?

– Jag vet ju inte hur det hela gick till. Men om barnet hade stått ensamt kvar på perrongen hade det kanske varit tydligare att det blev akterseglat. Det är alltid svårt att avgöra vilka som ska med och vilka som står kvar på perrongen och vinkar. Tågföraren gjorde bedömningen att han inte skulle med tåget, säger Kerstin Gustafsson.

”Inte fel lämna 4-åringen på
perrongen”

ANNONS