Hårdrockare sparkad från sitt lärarjobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-24

Rektorn: Svårt för oss att försvara att vi har en sådan lärare

Emil Koverot var precis klar med sin lärarutbildning och fick till sin glädje jobb direkt.

Men lyckan blev kortvarig.

– Veckan därpå ringde rektorn och sa att jag var uppsagd, berättar Emil för aftonbladet.se.

Skälet: Emil är hårdrocksmusiker.

Emil Koverot, 30.

Emil Koverot, 30, är utbildad lärare i religion och svenska. Han är också en långhårig hårdrockare som spelar gitarr i bandet Blodsrit, något som han berättade vid anställningsintervjun för rektor Sven Torstensson.

Jobbet som estetlärare på Hammargymnasiet i Gamleby fick han - just på grund av att han var hårdrocksmusiker. Det var en erfarenhet som rektorn ansåg var bra när Emil skulle undervisa i musik och bild, berättar Emil.

– Att jag var yngre och sysslade med hårdrock var positivt, säger Emil.

"Förvånadsvärt upprörd"

Emil Koverot var på två intervjuer med rektorn och rektorn ringde även Emils handledare för att få referenser. Sedan kom de överens om att Emil skulle börja arbeta på Hammargymnasiet, något som Emil såg fram emot.

Men bara en vecka senare hade rektorn plötsligt ändrat sig.

– Han ringde och meddelade att jag var uppsagd på grund av mitt musicerande. Tydligen hade han kollat upp vår musik på nätet och han reagerade ungefär som mammorna gjorde på Beatles på 60-talet. Han blev förvånandsvärt upprörd.

Enligt Emil Koverot sa rektorn att det fanns kollegor som var med i Pingströrelsen och de skulle inte tolerera Emils musikstil. Rektorn var enligt Emil även rädd för hur föräldrarna skulle reagera – tänk om de tog sina barn ur skolan?

– Jag tyckte att det var viktigt att jag kunde visa för eleverna att jag var en människa fastän jag var en hårdrockare. Jag gillar inte alls detta. Ska inte skolan vara demokratisk? undrar Emil.

Yttrandefrihet

Enligt Emil Koverot var det svårt för rektorn att förstå hårdrockskulturen.

– Det här är helt främmande för honom. När man läser texter så måste man förstå dem ur ett genreperspektiv och i ett sammanhang. Men han valde att se saker som han ville.

För Emil är det viktigt att understryka att det här inte "bara" är ett personligt dilemma för honom. Det är därför som han har gjort en anmälan till Justitieombudsmannen. Själv är han vad vid att vara något av en outsider och han vet att hans musik är kontroversiell.

– Det här handlar om yttrandefrihet. När jag berättar om det här för folk så blir de upprörda och fattar inte att man kan bli uppsagd från sitt jobb för att man spelar hårdrock.

Enligt Emil sa rektorn även att han skulle "fixa så Emil i framtiden inte skulle kunna vara verksam som lärare".

– Han hävdade att han har den befogenheten men det har han väl knappast, konstaterar Emil.

”Blod, våld och självmord”

Rektor Sven Torstensson förnekar att han ska ha hotat Emil med att förstöra hans framtid som lärare.

– Vad jag jag sa var "du kan välja att påbörja anställningen och då kommer vi säga upp dig, eller så kan du aldrig börja och då får du en månadslön i stället för att slösa bort ett läsår".

Fick Emil sparken för att han spelar hårdrock?

– Efter att vi hade tagit fler referenser så såg vi att det inte skulle inte funka. Då valde vi efter att ha rådgjort med jurister att avbryta det muntliga avtalet.

Vilka referenser? Enligt Emil har han goda referenser.

– Det här handlar om en särskola med elever som har det jobbigt med sitt liv och enligt vår läroplan ska vi jobba med positiva förhållningssätt. De texter som Emil står för handlar om blod, våld, självmord och framför meningslösheten i livet. Det bli väldigt svårt för oss att försvara att vi har en sådan lärare. Många elever här har svårt att se skillnad på läraren och privatpersonen.

Men du visste ju att han spelade hårdrock när du anställde honom. Varför ändrade du dig?

– Då hade vi inte hunnit ta reda på vad det var. Jag har inget emot hårdrock. Det här har att göra med den grundinställning som bandet ger uttryck för och som han ger uttryck för att han stödjer.

Bättre betalt

Den 19 augusti börjar höstterminen och då kommer 40 gamla och nya elever till Hammargymnasiet i Gamleby. Emils tjänst som estetlärare har dock blivit tillsatt med en annan sökande.

Själv arbetar Emil inom telekombranschen och är han glad att han inte ska jobba på Hammargymnasiet till hösten.

– Efter att jag har förstått vilken inskränkt miljö det är på den skolan är jag dödsnöjd över att jag inte ska jobba där.

Däremot är han irriterad över det krångel uppsägningen förde med sig.

– Jag hade ju fler jobb på gång. Det var det värsta. Och jag hade sagt upp lägenheten. Men samtidigt är det bättre betalt i telekombranschen än vad det är som lärare.