”Fallet skakade mig in i hjärterötterna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Journalisten Janne Josefsson om "Louise"

Uppdrag Granskning rapport om"Fallet Louise" skakade Sverige.

TV-journalisten Janne Josefsson berättar om sina intryck av fallet.

– Fallet Louise har berört mig mycket starkt. Det är ett av de starkaste fallen jag har arbetat med, säger han till aftonbladet.se.

Janne Josefsson.

"Fallet Louise" har etsat sig fast i folks minne. Enligt Janne Josefsson engagerade fallet så många, eftersom flickans lidande var så uppenbart.

– Det larmades från alla håll och kanter. Granner och lärare slog larm och socialen i Vetlanda satt på första parkett och såg på. De gjorde ingenting. De ingrep inte när hon låg ute i tio graders kyla mitt i natten. På julafton bodde hon i en bil med sin knarkande och psyksjuke pappa. Det är klart att det skakar folk in i hjärterötterna. Det gjorde det på mig.

En "rättsröta"

Janne Josefsson är starkt kritisk till socialtjänsten och menar att det finns "en kolossal oförmåga att klara av sitt jobb inom socialsverige".

– Vi slår oss för bröstet att vi är bäst i världen på att ta hand om barn. Men det är ju fel. Jag har gjort program om felaktigt omhändertagna barn. Det är en rättsröta som är otrolig, men vi journalister beskriver den väldigt sällan eftersom det är så omgärdat av sekretess. Men i det här fallet fick vi tillgång till allt material. Det blev bara värre och värre ju mer man rotade i det och det berörde mig väldigt starkt.

Du har träffat "Louise". Hur uppfattade du henne?

– Hon har naturligtvis inte gått skadefri från de här åren. Hon är naturligtvis oerhört starkt påverkad av sin uppväxt. Huruvida hon kan ta igen det vet jag ingenting om. Men hon har ju hamnat på ett bra ställe nu, så hon kan kanske repa sig.

Vad säger du om beskedet att pappan är fortsatt vårdnadshavare?

– Den här pappan har ju hela tiden haft vårdnaden rent formellt. Men hon kommer aldrig lämnas över till honom.

Tjänstefel och skadestånd

Janne Josefsson anser att socialtjänsten i Vetlanda har begått tjänstefel.

– Jag förstår inte att någon av de högre tjänstemännen inte har blivit åtalade för tjänstefel. Om det inte är tjänstefel, begriper jag inte vad som är tjänstefel i det här landet.

Han är mycket kritisk till att den drabbade flickan fortfarande inte har fått något skadestånd från Vetlanda kommun.

– Att kommunen nu går med på en frivillig uppgörelse, visar att de inte vågar utsätta sig för en rättsprocess. Genom det här undviker de en rättegång. Den hade de inte klarat. Folk hade blivit rasande. Men jag förstår inte varför de inte från början erkände att de hade begått grova fel och betalade ut ett skadestånd. Det kräver anständigheten.