Miljonsvindel i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Hemligstämplad rapport läckte ut –  40 parlamentariker misstänks för fusk

HEMLIGSTÄMPLAD. Rapporten som avslöjar miljonsvindeln kommer inte att offentliggöras. Delar av rapporten har trots det lagts ut på internet av den holländske parlamentartikern Paul van Buitenen.

Fakturor från egna bolag och bolag som inte finns och systematiskt fusk med resebidrag.

Anställda som i själva verket är vänner och nära släktingar.

Det är några av en rad mycket anmärkningsvärda uppgifter i en hemligstämplad EU-rapport som nu läckt ut.

Paul van Buitenen.

Det är den holländske EU-parlamentarikern Paul van Buitenen som nu läckt ut delar av den hemligstämplade rapporten om svindleriet i EU. 40 parlamentariker pekas ut som fuskare.

van Buitenen har lagt ut delar av den hemligstämplade rapporten på sin egen hemsida paulvanbuitenen.nl och uppgifterna kallas rena dynamiten.

De sammanlagt 785 EU-parlamentarikerna får varje månad 15.500 euro, motsvarande närmare 150.000 svenska kronor, för att täcka utgifter för personliga assistenter, experthjälp och annan arbetskraft man behöver hyra in.

Systematiskt fusk

Nu misstänks ett 40-tal parlamentariker för att systematiskt ha fuskat för att komma åt pengarna, rapporterar BBC.

Under en 14 månader låg utredning har man upptäckt en rad felaktigheter och regelbrott. Från att leverantörer fått betalt för jobb som överhuvudtaget inte haft med EU-jobbet att göra, till betalningar där redovisning helt eller delvis saknas.

En ledamot har använt pengarna till att betala barnomsorg. En annan har betalat ett företag som handlar med trävaror – oklart i vilket syfte.

Man har också betalat anmärkningsvärt höga arvoden till personal som jobbat åt parlamentsledamöter som inte omvalts.

Mångdubbla löner

En assistient har tagit emot månadslön på som mest 80.000-kronorsklassen från mer än ett dussin ledamöter samtidigt – helt i strid med reglerna.

Minst en ledamot har anlitat sin egen fru som assistent trots att hustruns yrke inte alls var relaterat till de arbetsuppgifter som angavs. Andra har anställt bekanta, som fått ytterst luddiga befattningsbeskrivningar.

Bluffbolag

Minst en parlamentsledamot har använt ett bolag han äger själv och skrivit ut fakturor, trots att bolaget officiellt inte har någon verksamhet och dessutom är skrivet i ett annat land. Ledamoten har dessutom tigit om sitt bolagsinnehav i den obligatoriska redogörelsen inför parlamentet.

Det finns också fakturor från rena bluffbolag, misstänkt skattefusk och misstänkt fusk med resor. Flera exempel finns där reseutgifterna är tre gånger högre än den väl tilltagna lönen.

Administrationen inom EU-parlamentet har tidigare nekat insyn i hur EU-parlamentarikerna använder sina administrationspengar och avslog nyligen en begäran från EU-ombudsmannen Nikiforos Diamandouros, rapporterade Financial Times för ett par dagar sedan.