Bush på plats i Mellanöstern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-09

Över tio tusen poliser bevakar säkerheten under Bushs första besök

EGET FLYGPLAN. Israeliska ledare tog emot med pukor, trumpeter och en stor del av regeringen på plats på flygplatsen. Bush besöker Israel för första gången som president och valde att landa utanför Tel Aviv. Senast en amerikansk president var i Mellanöstern hette han Clinton. Året var 1998 och det amerikanska presidentplanet landade den gången på flygplatsen i Gaza. Samma år besökte även Bush Israel, då som guvernör i Texas, och skapade starka band med Israels dåvarande oppositionsledare Ariel Sharon.

USA:s president klev rakt ut på den röda matta som rullats ut på flygplatsen i Tel Aviv idag.

10 000 poliser, en tredjedel av Israels hela poliskår, har satts i beredskap inför Bushs första besök i landet någonsin.

Bushs mål är att sätta fart på fredsprocessen innan hans tid som president är slut.

– De kommande tolv månaderna kommer att bli sanningens ögonblick, sa president Simon Peres, som tog emot redan på plattan vid Ben Gurion-flygplatsen tillsammans med militärorkester och dussintals höga israeliska politiska makthavare.

Bush själv kontrade med försäkringar om vänskap.

– Förbundet mellan våra länder hjälper till att garantera Israels säkerhet som en judisk stat, sa Bush.

Säkerhetspersonal har nu slagit en järnring runt lyxhotellet King David i Jerusalem, där Bush slagit ner bopålarna.

Man har letat sig ända ner i avloppet med bombrobotar i jakten på eventuella attentatsplaner redan innan Bushs stab drog in och förvandlade hotellet till ett Vita huset i miniatyr.

Trög fredsprocess

Den amerikanske presidentens mål är att sätta ny fart på den tröga fredsprocessen.

Både Israels premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmoud Abbas lovade vid senaste toppmötet att försöka åstadkomma en tvåstatslösning under 2008. Men palestinierna har hittills vägrat gå med på att erkänna Israel som en judisk stat, med hänvisning till att det skulle försvåra för palestinska flyktingar i Israel.

Bush är betydligt populärare hos hos israelerna än hemma i USA och kallas Israels bäste vän någonsin.

Hård kritik

Palestinierna är inte lika förtjusta. I folkvalda men terrorstämplade Hamas är kritiken mot Bush hård.

– Bush har kommit hit för bara för att stödja Israel och ockupationen, och för att öka den interna klyftan mellan palestinska grupper, säger ledaren Sami Abu-Zhuri till brittiska BBC.

Bush sa själv innan resan startade att det finns tre skäl till hans besök i Mellanöstern:

Palestinierna behöver få en tydligare bild av att det går att ha en palestinsk stat jämte Israel.

Både palestinier och israeler måste ta nya tag för att uppfylla sina löften om att förverkliga målet om två jämlika stater.

USA har enligt Bush lovat att säkerheten i regionen ska upprätthållas.

På förhandlingsbordet ligger också frågan om de olagliga israeliska bosättningarna på Västbanken – och den mycket känsliga frågan om vem som ska styra Jerusalem.

Bush förväntas också reda ut om USA verkligen menar allvar med hotet mot Iran med anledning av det iranska kärnkraftsprogrammet.

Bush vill att också förhandlingarna tar fart inte minst för att framgång i Mellanöstern också skulle kröna slutet på hans egen ämbetstid – USA väljer en ny president den 4 november i år.

ANNONS