Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Polisen: Det fanns ingen mer bomb

Publicerad 2011-08-17

Konstgödsel på Breiviks gård.

Enligt NRK fanns det ytterligare en jättebomb på Anders Behring Breiviks gård.

Detta tillbakavisas av polisen.

– Vi har inte hittat någon färdigtillverkad bomb, säger Roar Hanssen, informatör vid Oslopolisen, till VG.

Bomben, som enligt NRK, ska ha funnits på Breiviks gård var ännu större än den som exploderade i regeringskvarteret i Oslo den 22 juli. Enligt NRK:s källor ska den ska ha varit på mellan 1 000 och 1 500 kilo – större än den som exploderade i regeringskvarteret den 22 juli. Den bomben uppskattas ha varit på ungefär 950 kilo.

”Vi har inte hittat någon bomb”

De uppgifterna tillbakavisas nu av Oslopolisen.

VG erfar att polisen har hittat rester på mellan tre och fyra kilo efter den bomb som senare exploderade vid regeringskvarteret på gården. Dessa var så instabila att polisen valde att genomföra kontrollerade sprängningar på gården, men någon färdig bomb har inte hittats.

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen skickade polisen ut ett pressmeddelande där de skriver att de inte har hittat någon bomb på Breiviks gård.

– Däremot hittade vi mycket konstgödsel som var bearbetat. Men detta är bara en av flera delar i en färdig bomb. Viktiga delar saknas och mycket arbete hade återstått innan det hade varit en färdig bomb, skriver polisen i pressmeddelandet.

”Måste ta reda på vad det handlar om”

Breiviks advokat Geir Lippestad säger till VG att han inte har hört talas om att någon ny bomb skulle ha hittats. Detta trots att han suttit med under de förhört som har hållits med Breivik.

– Detta är ingenting jag känner till. Jag har inga vidare kommentarer till det här, utan måste först ta reda på vad det handlar om, säger han till VG.

Breivik bodde på gården i Rena i 82 dagar innan terrorattackerna i Oslo och på Utöya. Han påstod att han skulle odla morötter och potatis – detta för att kunna beställa konstgödsel som han använde för att tillverka bomber.

Ingen frack på fredag

Breivik har begärt att få ha frack på sig under morgondagens förhandling i rätten. Rätten ska avgöra om Breiviks isolering ska fortsätta.

Tingsrätten har i dag avslagit hans begäran – och det blir inga finkläder för Breivik.

Förhandlingarna kommer, precis som förra gången, att hållas bakom stängda dörrar.