Så surfar du säkert och smart i utlandet

Publicerad 2011-06-25

Många svenskar internetsurfar på utlandssemestern.

Och när alltfler tar med sina smartphones och bärbara datorer ökar möjligheterna.

Men innan du surfar loss i utlandet är det bra att tänka på några säkerhetsdetaljer.

Glöm inte att göra backup.

Svenskarna har blivit vana vid att vara ständigt uppkopplade, trots att de är på semester. Många vill kunna läsa och skicka mejl, se vad vännerna gör på Facebook eller kanske söka upp betydelsen av ett ord som man inte förstår. 

Flera internettjänster erbjuder dessutom kartor och tips på sevärdheter, restauranger och annat som man kan vilja veta mer om när man befinner sig i ett nytt land.

Men för att internetupplevelsen  på resan ska bli helt säker finns det några saker du kan tänka på. Aftonbladet har pratat med Mats Larsson, chefredaktör för tidningen Datormagazin, och med Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-secure, som här ger dig de bästa tipsen.

Gör en back-up

– Det är egentligen samma typ av hot oavsett om man är hemma eller utomlands. Men det man ska tänka på just på semestern är att ta backup till de backuplösningar som finns på internet eller lägg backupen på en extern hårddisk och lagra den i ditt bankfack eller hos en släkting, säger Johan Jarl.

Skydda datorn mot virus

Här är experterna eniga, det är alltid bra att ha ett säkerhetsprogram på datorn och inför utlandsresan kan det vara ett utmärkt tillfälle att kontrollera så att det verkligen fungerar.

– Tänk på att uppdatera virusprogrammet hemma innan du åker, så att du vet att det är säkert, säger Mats Larsson.

Dölj dina koder

– Om man använder ett trådlöst internet på exempelvis hotellet så ska man tänka på att det alltid kan vara andra som är uppkopplade samtidigt och att det då går att avlyssna det mesta. Att skicka koder och lösenord över nätet är då i princip lika oskyddat som att skicka vykort. Man bör därför ha i åtanke att inte skicka lösenord och personuppgifter och att se efter så att sajterna använder https, då skickas all trafik krypterat, säger Mats Larsson.

Använd Pin-kod

– Se till att du har lås på telefonen. Gärna om man har en smartphone att man har inloggningskod och inte bara pin-kod eftersom man ofta har väldigt mycket information på de här telefonerna, säger Mats Larsson.

Skriv inte att du är bortrest

– Man ska inte ange på Facebook och andra sidor att man är bortrest, då kan risken för inbrott öka, säger Johan Jarl.