Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vårdcentralen nekade Svantes kontanter – nu har han fått rätt

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2019-02-11

När Svante Linusson räckte fram sina hundralappar för att betala för sitt vårdbesök nekades dem – trots att man har rätt att betala kontant. Nu får mottagningen en bakläxa.

– Att betala kontant är en solidaritetshandlig med de mest utsatta, säger Svante.

I dag betalar de flesta med kort och det finns inget krav på att verksamheter ska godta sedlar och mynt som betalning – förutom inom just vården.

Men nyligen fick 49-årige Svante Linusson från Hornstull, söder om Stockholm, erfara annat, vilket Mitt i uppmärksammat.

När han försökte betala för sitt besök på vårdcentralen med kontanter – vägrade mottagningen ta emot hans pengar.

– Jag sa ”ni kan få två hundralappar här” men då sa dem att de enligt sin policy bara accepterade kort och faktura, säger Svante till Aftonbladet.

Svante, som varit intresserad av frågor som dessa ett tag, vägrade ge sig.

– Jag stod där vänligt och argumenterade för att de faktiskt måste ta emot mina kontanter, säger han.

Stod på sig

Svante fick lämna mottagningen utan att betala för sitt besök. Några dagar senare damp en faktura ner i hans brevinkast.

– Jag mejlade och frågade ”hur ska jag betala den utan att min bank får reda på mina läkarbesök? Jag kan komma in och betala kontant om ni vill”, säger han.

Han hörde av sig flera gånger för att påpeka att landstingens regler tydligt säger att vårdmottagningar måste godta kontanter, även om den är privatägd.

– De har ju lokalt bara bestämt sig för något som inte alls överensstämmer med vad landstingen bestämt, säger Svante.

Tre dagar efter att han kommit i kontakt med en tjänsteman som hjälpte till med ärendet kunde Svante betala med sina sedlar. Mottagningen har nu fått ändra i sin policy gällande betalning.

”Viktigt för ett demokratiskt samhälle”

För Svante som är matematiker, och ersättare i trafiknämnden i Stockholm för Centerpartiet, är problemen med händelsen principiella. Han menar att ett kontantlöst samhälle på lång sikt kan sluta väldigt otäckt och det vill han förändra.

– Det är inte viktigt för mig personligen men jag är orolig för vilket samhälle vi kommer hamna i om man inte kan göra något alls utan att registreras, säger han.

Han ger exempel på historier han hört från kvinnor som lever med hedersproblematik och andra kvinnliga vänner som haft svartsjuka partners – och hur dessa kontrollerades genom just sin bankaktivitet.

– Syns ett kontoutdrag från en vårdcentral på deras gemensamma konto kan de kvinnorna helt plötsligt inte få gå till vårdcentralen något mer. Att betala kontant är en solidaritetshandlig med de mest utsatta.

Privat använder han kontanter på alla ställen det går, något han uppmanar sina barn och andra att göra.

– Det finns ingen anledning att berätta för sin bank hur mycket öl man köper en fredagskväll eller hur mycket läkemedel man köper. Kontanter är en viktig del av ett demokratiskt, fritt och öppet samhälle, säger han.