Mexikos knarkkung kan ha skjutits ihjäl

Publicerad 2013-02-22

Knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman, en av Mexikos rikaste personer, kan ha dödats i en skjutning i Guatemala, uppger AP.

Två knarkligor drabbade samman nära den mexikanska gränsen i området Peten i Guatemala i går. Två personer ska ha dött i skjutningarna och en av dem misstänks vara drogkungen Joaquin "El Chapo" Guzman, skriver AP.

– Vi måste vänta på den tekniska informationen för att kunna avgöra om en av de döda faktiskt är Joaquin "El Chapo" Guzman, säger Francisco Cuevas, regeringens talesman, till guatemalansk tv.

Såg ut som knarkkungen

Enligt AP ska Carla Herrera, vid Guatemalas inrikesdepartement, sagt att en av offren, som hittades i ett fordon, liknade "El Chapo". Tjänstemän ska också ha bett Mexikos regering att skicka "El Chapos" fingeravtryck för att jämföra med den döde mannens.

Mexikos president Enrique Pena Nieto sade under torsdagen att han inte hade någon information som bekräftade att en av de döda var knarkkungen.

Los Angeles Times skriver att inrikesministern Mauricio Lopez sagt till Prensa Libre, en guatemalansk tidning, att kriminaltekniker var på väg till platsen för att identifiera de döda.

– Vi kan inte säga det säkert, men det kan vara han, säger Mauricio Lopez till Prensa Libre.

Rymde i tvättkorg

Enligt Forbes är Joaquin Guzman, ledare för Sinaloa-kartellen, Mexikos tionde rikaste man. För en vecka sedan utsågs han till Chicagos "Public enemy number 1", den första att utses till det sedan Al Capone, skriver AP. Chicagos brottskommission beskriver honom som ett större hot än Al Capone var på sin tid. Den amerikanska regeringen har utlyst en belöning på 5 miljoner dollar för hans tillfångatagande.

Joaquin Guzman rymde från ett Mexikanskt fängelse i en tvättkorg 2001 och har sedan dess hållit sig gömd. Enligt AP är han en av världens farligaste och mest eftertraktade rymlingar.