Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lärarförbundet ställer skolkrav - inför mötet

Publicerad 2013-02-22

”Vill man elevers och lärares bästa borde de enas”

Annie Lööf (C) tar emot Lärarförbundets valmanifest av Håkan Carlsson, presschef.

Här får Annie Lööf (C) en uppmaning om att Alliansen ska göra hemläxan om skolan under det kommande mötet i Maramö.

Lärarförbundet har listat de fem frågor man anser viktigast – i ett valmanifest till partiledarna.

– Alla partier borde kunna enas om våra krav, om man vill elevers och lärares bästa, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Eva-Lis Sirén.

På måndag träffas Alliansens fyra partiledare hemma hos Annie Lööfs föräldrar i Maramö för att lägga fast riktlinjerna inför valet 2014.

Inför detta möte passar Lärarförbundet på att lobba för sin fråga – en bättre skola.

”Stor valfråga”

Strax före lunch i dag räckte den fackliga organisationen över en skrivelse som de kallar ett ”valmanifest” till Centerledaren Annie Lööf. Det är hon som står värd för regeringens möte och därför var det hon, och inte utbildningsminister Jan Björklund (FP), som uppvaktades.

– Vi vet att skolan kommer att bli en stor valfråga och därför vill vi erbjuda våra expertkunskaper. Men vi tar inga partipolitiska hänsyn, det enda parti vi tar är lärarnas, säger Eva-Lis Sirén.

Enligt Lärarförbundet är det mycket viktigt att Sveriges elever och lärare får en långsiktig utbildningspolitik med regler som håller över flera mandatperioder.

– Ryckigheten i skolpolitiken är det som allvarligast splittrar lärarnas och skolans kvalitet.

"Bättre lärare och högre lön"

Bland de frågor som Lärarförbundet listar som viktiga för svensk skola finns saker som välutbildade lärare, mindre klasser och höjda lärarlöner. Om "valmanifestet" kommer att leda till några diskussioner i Maramö är oklart, mera klart är att skolan väntas bli ett av de hetaste trätoämnena i valrörelsen nästa år. Redan nu slåss Folkpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att framstå som Sveriges skolvänligaste parti. Enligt Aftonbadet/United Minds återkommande mätningar har Socialdemokraterna i dag större förtroende än alliansregeringen i skolfrågan. I den senaste mätningen, som publicerades i januari, hade dock Alliansen knappat in på försprånget.

Fridolin: Viktiga satsningar

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin arbetar som lärare vid sidan av arbetet i riksdagen. Han ger Lärarförbundets förslag tummen upp.

– Vid sidan av klimatinvesteringarna är satsningar på skolan vår största prioritering. Lärarförbundets krav, som högre lön för lärare, tillgång till olika personal så att lärare får vara lärare och tid för varje elev genom att klasserna inte får vara så stora är sådant som vi har prioriterat i vår budget, säger han.