Porttelefon kapades – halv miljon i räkning

Publicerad 2013-04-08

Bostadsrättsföreningen Vivstanäs i Timrå fick en rejäl räkning för sin porttelefon – närmare en halv miljon kronor.

Den misstänks nu vara kapad och använd för utlandssamtal.

– Det var fullständigt chockartat när vi fick räkningen, säger Björn Hellquist, ordförande i bostadsrättsföreningen.

I vanliga fall ligger räkningen för ett kvartal på ungefär 2 000 kronor. När den senaste kvartals-räkningen från Telia nådde Vivstanäs bostadsrättsförening var den på närmare 440 000 kronor.

– Samtalen är ringda under en period av två månader. Det är en lucka i säkerheten i telefonisystemet som måste ha utnyttjats. Det är första gången det händer i Sverige, enligt Telia, säger Björn Hellquist.

Polisen utreder

Samtalen ska ha gått till ett flertal länder i Europa, Sydamerika och Afrika. Björn Hellquist berättar att den största summan, på flera hundra tusen kronor, ska ha använts för satellitsamtal kostandes 98 kronor i minuten.                                

– Det finns ju abonnemang där man får betalt för att ta emot samtal. Jag tror att det är någon ute i världen som tjänar pengar på oss, säger han.

Händelsen anmäldes till polisen den 22 mars. En förundersökning har inletts och nu försöker polisen reda ut om det handlar om bedrägeri eller ett tekniskt fel.

– Det är flera olika system inblandade – dels är det en fast telefon, dels IP-telefoni och dessutom själva porttelefonen i sig. Vi väntar på att se var läckan kan vara och hur någon kunnat ta sig in – om det nu är så det gått till, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare, Polisen i Timrå.

Blir knepigt att lösa

Polisen i Timrå har skickat vidare samtalslistorna till sina IT-forensiker som kommer utreda hur det eventuella intrånget varit möjligt.

– Med lite tur kanske vi får ett namn eller ett IP-nummer vi kan gå vidare på. Mer kan vi inte säga i nuläget, säger Patrik Sundlöf.

Eftersom en större del av pengarna gått till ett företag utomlands, som hanterar satellittelefoni, tror Patrik Sundlöf att det kan bli svårt att lösa mysteriet med den kapade porttelefonen.

– Erfarenhetsmässigt är det svårt att få information från utländska företag, säger han.