Laddaren som hackar sig in i din telefon

Publicerad 2013-06-04

En Iphone med en vanlig hederlig laddare.

Dåligt batteri i telefonen?

Se upp med vad du använder för att ladda den.

En ny laddare smyger in skadliga program på din Iphone.

Tre forskare vid Georgia Institute of Technology har uppfunnit en laddare som snabbt och omärkbart smyger in skadlig programvara på din Iphone, skriver Forbes.

På mindre än en minut kan virus, trojaner eller maskar ta över telefonen. Programmen är svåra att upptäcka och ännu svårare att bli av med.

Forskarna är än så länge förtegna om sin upptäckt, först i slutet av juli ska den presenteras på säkerhetskonferensen Black Hat i Las Vegas.

Men de beskriver sina reslutat som alarmerande och menar att Apples operativsystem borde ha ett bättre skydd mot liknande attacker.

"Alla påverkas"

"Alla användare påverkas, eftersom vårt tillvägagångssätt varken kräver en jailbreakad enhet eller någon användarinteraktion", skriver de i sin presentation inför konferensen.

Forskarna har själva kontaktat Apple om sin uppfinning, men inte fått något svar. Forbes tar även upp tidigare händelser där buggar i systemet utnyttjats för att hacka sig in i telefonen. Senast i februari hackade sig en grupp in i operativsystemet, vilket ledde Apple till att uppdatera systemet månaden efter.

Om de jobbar lika snabbt med att fixa till säkerheten den här gången återstår att se.