Blev lurad på BMW-köpet

Publicerad 2012-09-13

Peters nyköpta bil hade gått 12 000 mil längre än mätaren visade

Peter Hartlén trodde han köpte drömbilen.

Men drömmen gick i kras när det visade sig att mätarställningen hade skruvats tillbaka – med 12 000 mil.

– Att köpa en importbil är som att spela rysk roulette, det finns alldeles för många lycksökare i den branschen, säger Lars Stervander, kriminalinspektör på länskriminalen i Stockholm.

Peter Hartlén tyckte att BMW:n hade allt. Bilen hade plats för hela familjen och fanns hos en bilhandlare i närheten. Dessutom hade den bara gått i 7 000 mil.

– Det var känslan egentligen, vi tyckte det var en sån fantastisk bil att köra, säger Peter Hartlén till SVT:s "Plus" som i kväll tar upp bilbluffen som han råkade ut för.

Chockades av bluffen

Av bilhandlaren får Peter veta att det är en importbil från Tyskland. Efter att ha kollat chassinumret hos Trafikverket kommer han fram till att bilen verkar vara ett gott köp - och slår till för 235 000 kronor.

Ett halvår senare lämnar Peter in bilen på verkstad.

I förbifarten ber han verkstaden kolla servicehistoriken från Tyskland.

Då kommer chocken: bilen har i själva verket rullat i 19 000 mil.

Väldigt vanligt

– Man blir så förbannad och undrar, är det verkligen fortfarande så här det fungerar, frågar sig Peter.

Lars Stervander vid länskriminalpolisen i Stockholm har utrett otaliga liknande fall. Ofta manipuleras bilarna i Tyskland, sedan skickas de via Baltikum till Sverige för försäljning, säger han.

– Vad gäller bilar från Tyskland får man räkna med att de är tillbakavridna, det är väldigt utbrett, säger han.

Vill man absolut ha en importbil ger Lars Stervander rådet att åka ner till Tyskland och köpa bilen direkt - av en seriös bilhandlare. Men också det har sina risker eftersom det inte finns något offentligt bilregister i Tyskland, säger han.

"Gammal taxibil"

– Bilarna kan se väldigt vackra ut, men under huven kan det vara ett rent hopplock. Du kan fast ha köpt en ommålad gammal taxibil.

I kväll tar SVT:s "Plus" upp lurendrejeriet bakom importbilarna och Peters kamp för att häva det misslyckade köpet.

– Mitt råd är att vara sjukt noggrann innan man köper en bil. Även om det känns jobbigt att vara petig innan man gör ett köp är det tusen gånger säkrare att ställa något till rätta i förväg, särskilt om det handlar om ett oseriöst företag, säger programledaren Åsa Avdic.