Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Nya bilder ger mer ved på Muhammedbrasa

"Även i väst finns människor som vill utnyttja den uppjagade stämningen för egna syften"

En fransk tidning kastar mer bränsle på Muhammed-brasan med att publicera nya nidteckningar på islams profet.

Redaktören åberopar yttrandefrihet men kan det handla om chansen att få lite extra uppmärksamhet?

I det infekterade läget efter den amerikanska Muhammed-filmen fruktar franska regeringen att nidteckningarna på nytt ska sätta gatorna i arabvärlden i brand. Därför kommer ett 20-tal franska ambassader att hålla stängt på fredag, muslimernas helgdag. Ambassaden i Tunis stängde redan i dag med omedelbar verkan liksom stadens internationella franska skola.

Franska UD har gått ut med en varning till alla fransmän i den muslimska världen att "iaktta extra vaksamhet", undvika "känsliga byggnader" och stora folksamlingar.

Den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo är känd för sina provokativa karikatyrer, ofta riktade mot islam. 2006 publicerades man de danska Muhammedteckningarna. 2011 förstördes redaktionen av en bomb när man skulle publicera fler Muhammedteckningar.

Ortodox jude

Tidningens omslag den här veckan består av en teckning där en ortodox jude rullar en turbanklädd man (profeten Muhammed) i en rullstol. Det är den snällaste bilden. På insidorna finns andra karikatyrer som av muslimer uppfattas som en kränkning av deras profet som enligt islams regler inte får avbildas.

Det verkar som chefredaktören Stephane Charbonnier vill testa om muslimerna ska reagera likt Pavlovs hundar och ta till våld igen när de får se karikatyrerna.

Precis som det bland extremisterna i den muslimska världen finns de som försöker utnyttja den nya Muhammed-krisen för sina egna politiska syften finns det människor i väst som gärna vill rida på vågen av hat och ilska. Utnyttja tillfället att få extra uppmärksamhet.

Vi såg samma sak efter Muhammedkarikatyrerna som publicerades i Jyllands-Posten 2005. Svensken Lars Vilks var en av dem.

Olja på elden

Få i västvärlden ifrågasättter Stephane Charbonniers rätt att publicera karikatyrerna. Däremot om det är så klokt att göra det just nu.

– Bilderna kan kasta olja på elden, säger Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius. Men menar att det är upp till franska domstolar att bestämma om publiceringen går för långt.

Hans tyska kollega Guido Westerwelle har samma budskap.

– Jag uppmanar dem som hänvisar till yttrandefrihet att agera ansvarsfullt. Den som med uppsåt bidrar med mer olja till brasan är inte den störste tänkaren.

Förra veckan dödades 30 människor i bråken efter publiceringen av den amatörmässiga filmen "Muslimernas oskuld". De flesta i samband med attacker mot amerikanska ambassader i Nordafrika och arabvärlden. Filmens enda syfte var att piska upp stämningen mot islam.

Hatobjekt

Den av väst terroriststämplade organisationen Hizbollah i Libanon har uppmanat till nya demonstrationer den här veckan. Nu har man fått ännu ett hatobjekt för att motivera sina anhängare att gå ut på gatorna.

Charlie Hebdo hade i går strykande åtgång i tidningskioskerna. Ironiskt nog för att uppretade muslimer köpte tidningen för att riva sönder den. Charlie Hebdos hemsida hackades och Charboniers fick extra polisskydd.

Plus en rejäl portion extra publicitet och en extra hög med pengar.

Istället för den normala upplagan på 75 000 exemplar har man den här gången, enligt TT, tryckt 200 000.