Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Ny miljardsmäll för Vattenfall

Publicerad 2016-04-18

Den statliga energijätten Vattenfall säljer sin omstridda brunkolsverksamhet i Tyskland till det tjeckiska bolaget EPH. Försäljningen beräknas påverka Vattenfalls resultat för andra kvartalet negativt med mellan 22 och 27 miljarder kronor.

Vd och koncernchef Magnus Hall anser att en försäljning är "både strategiskt och finansiellt rätt" med tanke på den rådande marknaden och de dystra framtidsutsikterna.

"Försäljningen innebär att mer än 75 procent av vår totala produktion kommer att vara klimatneutral jämfört med ungefär 50 procent i dag", säger han, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Ännu större

Enligt Vattenfall hade den negativa påverkan på resultatet blivit ännu större om bolaget hade kvarstått som ägare.

EPH tar i och med affären över samtliga tillgångar, skulder och avsättningar som finns i Vattenfalls brunkolsverksamhet.

De tillgångar Vattenfall säljer inkluderar en kassa på 15 miljarder kronor. Där finns även skulder och avsättningar samt åtaganden för att återställa dagbrott, som sammantaget uppgår till 18 miljarder kronor.

"Det finns inga möjligheter till utdelning från bolaget och inte heller att lösa upp reserver eller att göra liknande transaktioner de tre första åren. Under de påföljande två åren begränsar uppgörelsen möjligheterna att ta ut pengar från bolaget till endast vinster från normal verksamhet", skriver Vattenfall.

De prissäkringar som Vattenfall har gjort för att säkra elpriset för verksamheten, med ett marknadsvärde på 9 miljarder kronor, kommer att behållas av Vattenfall.

Väl positionerat

I ett uttalande skriver EPH och den finansiella partnern PPF Investment att EPH är väl positionerat att ta över det ansvar som är förknippat med ägandet av brunkolsverksamheterna.

Bolagen framhåller EPH:s expertis på området: Det helägda portföljbolaget Mibrag är Tysklands tredje största brunkolsoperatör.

Affären måste godkännas av den svenska regeringen. EPH räknar med att den kan slutföras under det tredje kvartalet.

Fick tre bud

Vattenfall bjöd i september i fjol in potentiella budgivare att anmäla sitt intresse för kraftbolagets tyska brunkolstillgångar. Den 16 mars inkom tre erbjudanden till Vattenfall, bland annat ett bud från EPH och medfinansiären PPF Investment.

EPH, som kontrolleras av affärsmännen Daniel Kretinsky och Patrik Tkac, har tidigare uppgett för TT att den föreslagna köpesumman är positiv, det vill säga bolaget har inte begärt några pengar från Vattenfall för att ta över.

EPH är Tjeckiens näst största bolag inom elproduktion och bolaget bedriver sedan tidigare brunkolsverksamhet i Tyskland.

Måste stoppas

– Nu är det upp till regeringen att stoppa den här affären. Det blir en dålig affär rent ekonomiskt och förödande för miljön, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V).

– En regering som vill ta ansvar för miljön kan inte släppa igenom det här, tillägger Holm.

Han beskriver EPH som ett bolag med "noll ansvar, vars kopplingar till brevlådeföretag på Bahamas och Cypern öppnar för en del frågor".

Enligt Holm är det enda rimliga för Vattenfall att behålla verksamheten och successivt avveckla den.

TT