FBI-chefen varnades för att berätta om nya Clinton-mejlen
Uppdaterad 2016-10-31 | Publicerad 2016-10-29
NEW YORK. Justitiedepartementet uppmanade FBI-chefen James Comey att inte informera kongressen om de nya Hillary Clinton-mejlen.
Det uppger källor med insyn i fallet för Washington Post.
– Vi sa att departementets inställning är att inte göra något som kan ses som påverkan på valet, säger uppgiftslämnaren.
Kritiken kring hur Hillary Clinton hanterade sin mejlkorrespondens som utrikesminister har förföljt den demokratiska kandidaten under hela presidentkampanjen.
Med bara elva dagar kvar till valdagen gick FBI-chefen James Comey på fredagen ut med ny information kring utredningen.
I ett brev till kongressen skrev han att hittills okända mejl hade upptäckts. De kan ha relevans för Clinton-fallet, enligt FBI. Senare visade det sig att mejlen kommit fram under utredningen av förre toppolitikern Anthony Weiner sex-messande. Fox News rapporterar att det kan röra sig om tiotusentals meddelanden, som hittats på en laptop.
Kräver mer information
Det är mycket ovanligt att FBI släpper uppgifter som kan vara politiskt känsliga såhär nära inpå ett ett val. Flera ledande demokrater har kritiserat Comeys agerande.
Clinton-kampanjen har tagit fasta på att Comey skriver att byrån inte vet om mejlen är av någon betydelse. Under en kort presskonferens på fredagskvällen krävde Hillary Clinton mer information från FBI:
– Om FBI skickar ut ett sådant här brev måste de dela med sig av all fakta de har till det amerikanska folket.
Uppmaningen: Berätta inte
FBI-chefens agerande är kontroversiellt även på högsta politiska nivå. Washington Post rapporterar att James Comey informerade justitiedepartementet om sina planer innan brevet skickades. Han uppmanades då att inte gå ut med informationen.
– Vi sa att vår inställning var att inte kommentera en pågående utredning. Och att vi inte gör något som kan ses som påverkan på valet, säger en källa på departementet till tidningen.
– Comey förstod vår inställning. Han tog ett självständigt beslut att berätta för kongressen. Han agerar självständigt gentemot justitedepartementet, och det vet han om, fortsätter uppgiftslämnaren.
FBI-chefen främsta skäl till att informera ledamöterna ska ha varit att undvika anklagelser om mörkläggning efter valet.
Sannolikhet just nu att bli president:
Clinton: 71,4% Trump: 28,6%
Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.
Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).
Sammanställning: Johan Furusjö