Nytt mönster för bilbränderna i Malmö

Uppdaterad 2016-08-18 | Publicerad 2016-08-17

MALMÖ. Aldrig förr har det brunnit så många bilar i Malmö en sommar.

Antalet bilbränder är dubbelt så många som förra året och för varje ny brand växer rädslan hos boende i de drabbade områdena.

Den värsta farhågan är inte att den egna bilen ska drabbas.

– Någon människa kan skadas allvarligt. Befinner du dig i närheten av en bil och den exploderar kan det gå hur illa som helst, säger Camilla, 39.

Klockan 01.25 hörs en kraftig smäll på Tornfalkgatan. 42-årige Stefan skyndar fram till sitt fönster och tittar ut. Höga lågor slår upp från en av de parkerade bilarna och i ögonvrån ser han hur en man i vita byxor springer därifrån. Stefan agerar snabbt. Han tar sin pulversläckare och rusar ned till den brinnande bilen. Branden är under kontroll när räddningstjänsten rullar in på gatan.

– Jag bara skrek och sedan sprang jag ned med pulversläckaren. Det var rätt övertänt men det gick ändå att komma intill utan att riskera att den skulle smälla, säger Stefan.

Han tror han såg gärningsmannen – en kille runt 170 cm lång, klädd i vita byxor som flydde in i buskarna längre ned på gatan.

– Jag hoppas verkligen att polisen plockar in de här killarna. Ärligt talat så tycker jag nästan att de som gör detta borde få ett rejält straff, säger han.

”Stort antal ungdomar på platsen”

Tio minuter senare kommer nästa larm om en bilbrand. Den här gången är det flera fordon på Hårds väg som står i brand och det finns risk för spridning. Det brinner kraftigt och ett moln av rök fyller gatan. Ett 20-tal ungdomar befinner sig runt brandbilen. En kille sitter på brandbilens kofångare. Några står och diskuterar med polisen. De vill komma närmare bilarna – men får inte.

– Vi begärde framkörning. Det var ett stort antal ungdomar på platsen så polisen fick komma hit innan vi inledde insatsen, säger Anders Stenkula, styrkeledare på Räddningstjänsten syd.

Det fanns inget konkret hot utan det var snarare en försiktighetsåtgärd, förklarar Stenkula.

”Kan explodera när som helst”

– Jag är rädd att någon ska bli allvarligt skadad och kanske dö. Det kan explodera när som helst. Det är bilar med bensin i, säger Camilla, 39 år.

Hon var ute med sin hund sent på måndagskvällen. Det var den kväll då tretton bilar gick upp i rök och räddningstjänsten fick kalla in extra resurser från Staffanstorp, Svedala och Burlöv för att hinna med.

Camilla är ganska säker på att hon såg några av de som ligger bakom bränderna.

– En kille sprang förbi mig väldigt snabbt och gjorde en lång busvissling. Precis som om han varnade någon annan. Sedan kom en av polisens piketer i hög hastighet. Jag kände att det luktade bränt och tittade in i ett garage. Där inne stod fem killar och höll på med något. De slutade när de såg mig, säger hon.

Camilla ringde polisen och anmälde det hon sett. Och det är precis det som polisen vädjar till allmänheten att göra.

”Medborgarna måste hjälpa till”

– Tips från allmänheten är det enda som kan stoppa detta. Medborgarna måste hjälpa till. Då blir effekten att vi griper någon och då inser de andra som håller på att man kan ställas till ansvar för det, säger Lars Förstell, presstalesperson på polisregion Syd.

Han menar att bilbränder föder bilbränder och att det finns ett antal copycats i omlopp. Därför brinner det nu på flera olika ställen och även på mindre orter runt om i Sverige. Bilbränderna nu skiljer sig, enligt Lars Förstell, markant från det som hände i Rosengård 2008. Då var stämningen en helt annan med oroligheter och upplopp.

– Vi har kontakt med andra organisationer och de bekräftar att det råder inga tecken på social oro. Det förefaller vara enskilda individer som gör detta i samförstånd med varandra. Och de missar fullständigt att de kanske skadar släktingar och grannar.

Han syftar då främst på att alla kanske inte har sin bil helförsäkrad. Och har man helförsäkring är det ändå stor risk att man aldrig får ut hela värdet på bilen.

– Det är för jävligt. Försäkringsbolagen har sina tabeller och tar inte hänsyn till om du lagt ned pengar på att serva bilen eller kanske har satt på nya däck, säger Lars Förstell.

21-åring gripen

Bilbränderna den här sommaren har ett mönster. Enligt Lars Förstell har det varit många fall där gärningsmännen kommer i bil, stannar till och knackar en ruta, häller in bensin, tänder på och sedan snabbt åker därifrån. Under natten till i måndags greps en 21-årig man. Han är nu misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

– Han stoppades i en vanlig rutinkontroll. Det luktade bensin i hela bilen och man hittade en bensindunk, säger Lars Förstell.

”Brinner på nya adresser”

Rickard Lindskog är yttre befäl på räddningstjänsten station Hyllie. Han har varit brandman i 26 år och har ett starkt minne från oroligheterna under 2008. Då var situationen så illa att räddningstjänsten fick bära skottsäkra västar när de gav sig ut på jobb. Bränderna i sommar skiljer sig rejält från det som hände då. Det finns ingen tendens till våldsamheter när man kommer ut till platsen. Det finns dessutom ett annat mönster i år.

– Det brinner på nya adresser. På adresser vi aldrig varit tidigare. Det blir man förvånad över när man kommer ut, säger han.

”Kan fördröja andra insatser”

Det har varit ett hundratal bilbränder i sommar, en dubblering jämfört med förra året. Situationen är ansträngd hos räddningstjänsten som ofta får åka direkt från ett larm till ett annat. Vid flera tillfällen har man fått kalla in kollegor från Svedala, Staffanstorp och Burlöv. Det är ovanligt när det gäller bilbränder.

Rickard Lindskog menar att det finns en risk att bilbränderna kan fördröja andra insatser som gäller betydligt allvarligare händelser.

– Absolut. Situationen blir påtaglig. Vi får köra från en adress till en annan direkt. Det kan göra att vissa insatser får prioriteras om, säger han.

”Kan sluta riktigt illa”

Bilbränderna tycks drabba vem som helst – urskiljningslöst. De drabbade bilägarna är både kvinnor och män och företag.

21-åriga Jasmine blev vittne till hur en personbil brann i stadsdelen Holma. En stadsdel som tidigare inte varit hårt drabbad av bilbränder. Hon är förvånad över utvecklingen och har börjat bli orolig.

– Om man går förbi en bil som brinner så kan den sprängas. Det kan sluta riktigt illa. Det kan till och med flyga in saker i lägenheter, säger hon.

”Unga har ingenting att göra”

Arbetslöshet och utanförskap är förklaringen menar Jasmin. Och det är inte konstigt att det händer på sommaren när skolorna är stängda.

– Problemet är att unga här inte har något att göra. Det är därför det händer.

Följ ämnen i artikeln