Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Polisens uppmaning: ”Filma bilbränderna”

Publicerad 2016-09-23

Räddningstjänsten på plats vid en bilbrand i Malmö.

I veckan brann återigen flera bilar i Skåne och även i Västra Götaland.

Nu vädjar polisen till allmänheten:

”Ring 112 och filma gärna om ni kan”, skriver Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, på Twitter.

Natten till torsdag sattes minst tre bilar i brand i Malmö. Även i Kristianstad och i Göteborg var stämningen orolig på många ställen, med bilbränder som följd.

Polisen går ut med att bränderna kan vara ett sätt att hämnas när polisen slagit till mot kriminella gäng och gripit ledare.

Enligt Malmös polismästare Stefan Sintéus var några av gärningspersonerna så unga som tretton år. När de försökte sätta en bil i brand skrämdes de i väg av förbipasserande. Nu hoppas han att fler medborgare kan hjälpa till att stävja brott. På Twitter uppmanar han därför allmänheten att filma misstänkta bilbrännare i gärningen.

Jerzy Sarnecki: ”Skulle kunna använda drönare”

– Allmänheten är den bästa detektiven. Det är klart att polisen behöver hjälp för att gripa de där personerna, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Han säger att polisen aldrig kommer klara problemet med bilbränder utan stöd från människor som bor i drabbade områden. Och möjligtvis behöver man mer sofistikerad utrustning, kameraförsedda drönare till exempel.

– Och det handlar förstås inte bara om att filma, det är bara en liten del. Att folk vill samarbeta, tipsa och vågar vittna, att folk håller ögon och öron öppna.

Han medger att det kan vara riskabelt att filma om förövarna ser det. Och att hans eget förslag, att polisen skulle kunna använda drönare, är kontroversiellt.

– Men problemet är att det här är en allvarlig brottslighet som måste bekämpas, va. Tyvärr så innebär bekämpning av brottslighet ofta att olika friheter inskränks. Det är det som är balansen som samhället måste gå.

Enligt Jerzy Sarnecki är det mycket möjligt att bilbränderna är hämnd.

– Det är en intressant hypotes som bara kan prövas om förövarna grips, säger professor i kriminologi Jerzy Sarnecki.

Inatt har vi info om pojkar i 13-års åldern som försökt tända eld på bilar i Malmö. Skrämda av vittnen. Ring 112 och filma gärna om ni
kan.

Följ ämnen i artikeln