Kastade smällare och stenar mot polisen

Uppdaterad 2016-09-22 | Publicerad 2016-09-21

Satte eld på en bil och spärrade av vägen – kan vara en hämndaktion

Ett gäng ungdomar kastade smällare och stenar mot polisen i Bergsjön i Göteborg.

På Rymdtorget brann en bil vid 22-tiden. Ungdomarna blockerade vägen så att räddningspersonal och polis inte kom fram till en skadad civilperson.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan händelserna vara del av en hämndaktion mot polisen.

Vid 22-tiden på onsdagskvällen brann en bil på Rymdtorget, mitt i stadsdelen Bergsjön i Göteborg.

Ett gäng med ett 15-tal svartklädda ungdomar med huvor spärrade av vägen med staket från vägbyggen, kundvagnar och andra tunga föremål.

En civilperson blev träffad av stenkastning.

– Han fick sten på sig i ryggen och på handen, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Västra Götaland.

Ambulans, räddningstjänst och polis kunde inte köra fram till den skadade och den brinnande bilen på grund av vägspärren.

Några av ungdomarna ställde sig i en närliggande rondell.

– Någon av killarna har gått upp i mitten av rondellen och pekar mot bilarna som kör mot honom med en grön laser, säger Aftonbladets fotograf på plats Roger Lundsten.

Två poliser har fått ögonskador på grund av detta.

"Minst två eller tre bilar"

Någon halvtimme efter den första bilbranden hade ungdomsgänget förflyttat sig till Komettorget. Där började två eller tre bilar brinna, uppger Hans Lippens.

En butikslokal vid torget blev vandaliserad. Polisen fortsätter söka efter gänget som flyttar sig i hela Bergsjön.

– Det är ett stort område, mycket kuperat och hus och smågator emellan upp och ner, säger Hans Lippens.

Anledningen till händelserna är sannolikt att flera ledarfigurer i Bergsjön greps under gårdagen och nu sitter anhållna, uppger en källa till Aftonbladet. Enligt uppgift betraktar polisen händelserna som en hämndaktion.

Började vid åttatiden

Oroligheterna i Bergsjön tog sin början vid åttatiden. Ett gäng ungdomar kastade smällare och stenar mot poliser på plats. Fler patruller blev kallade till området.

– Vi försöker få tag i de som har kastat, säger Hans Lippens.

En av stenarna träffade en polisbilsruta som gick i kras. Skadegörelse, hot och våld mot tjänsteman och mordbrand är brottsrubriceringarna som polisen jobbar efter.

Ungdomarna visar sig, kastar föremål mot polisen, och rör sig in bland husen igen.

– Det finns ju en del som inte tycker om att vi är där. Men de kan inte bestämma det. Det är väl en 15-20 stycken som fördärvar för alla andra som bor i området. Vi är tacksamma om de som vet vilka det är tar kontakt med oss, säger Hans Lippens.

Tio identifierade

Människor har hört av sig till Aftonbladet och sagt att de hört explosioner. Att det exploderat dementerar Hans Lippens.

– Smällarna ekar ganska bra, det är tätt mellan husen, säger Hans Lippens.

Senare på kvällen har en bil brunnit även i Kortedala i Göteborg. När polisen sammanfattar kvällen har fem bilar brunnit och en butik på Komettorget fått stora skador. Den låg intill en av bilbränderna. Drygt tio personer är kontrollerade och identifierade i området. Inga är gripna i nuläget.