Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Traffickingnätverk sålde barn – på hemsidor

Publicerad 2014-03-01

Kinesisk polis har räddat 382 barn från människohandel och gripit 1094 misstänkta personer efter ett stort tillslag mot fyra traffickingnätverk, skriver AP i dag.

Tillslaget kom efter att polisen hittat fyra webbsidor som liknade adoptionsfirmor – men som i själva verket sålde barn för människohandel.

Det var i fredags som insatsen skedde. Polisen i Peking gjorde tillsammans med polisen i den östra provinsen Jiangsu ett tillslag mot fyra stora traffickingnätverk. Totalt lyckades de omhänderta 382 bortförda barn och gripa 1094 personer, misstänkta för människohandel av barn.

Sålde barn på hemsidor

Tillslaget kunde genomföras efter att polisen förra året hittade fyra misstänka webbsidor som såg ut att syssla med adoption, men som i själva verket sålde barn för människohandel.

Enligt Säkerhetsdepartementet i Kina har webbexperter hjälpt nätverken med att få sina hemsidor att se ut som adoptionsfirmor, så att verksamheten skulle kunna pågå diskret.

Bortförande av barn är ett stort problem i Kina och trots så hårda straff som dödsstraff för människohandlare, är stora nationella insatser och avslöjanden kring ligor som sysslar med barnhandel inte ovanligt. Bara under de senaste åren har det förekommit flera gånger.

Tjänar bra på att sälja barn

Faktumet att många kinesiska familjer lever i extrem fattigdom och hårda lagar som begränsar familjer till ett barn gör att många föräldrar kan tjäna stora summor på att sälja sina barn. För att lösa problemet överväger Kina hårdare straff för föräldrar som säljer sina barn, liksom för köparna.