Ninjo: Jag tänkte ”jag kommer att dö”

Publicerad 2013-10-15

Minst 90 dödades och 170 skadades i jordbävningen

Ninjo Bergström, 32, sov på 27:e våningen när skalvet slog till på Filippinerna.

Hotellet svajade samtidigt som han flydde nerför trapporna.

– Det var extrema krafter och adrenalinet bara sprutar ur öronen på en. Jag skulle bara ut, säger han.

Strax efter klockan åtta, lokal tid, utbröt jordbävningen på Filippinerna av magnituden 7,2 på richterskalan och epicentrum uppmättes till ön Bohol.

Svenska Ninjo Bergström, 32, sov då på sitt hotell på 27:e av 35 våningar i staden Ceby city på grannön Cebu tillsammans med sin familj.

– Sängarna hoppar nästan upp och ner. Jag undrade vad som händer och i nästa sekund börjar byggnaden svaja fram och tillbaka. Det gick knappt att hålla balansen, säger Ninjo Bergström.

Sprang nerför trappor

Skalvet ökade och ökade i intensitet. Byggnaden svajade allt mer.

– Jag reste mig upp och drog för gardinerna för de stora panoramafönstren. Jag tänkte ”jag kommer att dö”. Det var extrema krafter.

Han sprang ner för trapporna tillsammans med sin familj. Stannade bara upp tvärt och reflekterade över att trapporna börjar spricka.

– När jag kollar ut genom fönstret ser man hur en byggnad, minst lika hög, svajar med nästan en meter fram och tillbaka. Ett tag trodde jag knappt att vi skulle klara oss.

Sedan har de bara några våningar kvar och det nästa Ninjo Bergström kommer ihåg är att han och familjen kliver ut på gatan barfota.

”Är extremt tacksam”

Skalvet varade i ungefär en minut. Ninjo och hans familj från Malmö klarade sig oskadda – förutom att han i stundens hetta sprang in i en dörr.

– Adrenalinet sprutade bara ur öronen på mig. Jag skulle bara ut därifrån. Nu känns det lite i armen, men jag är extremt tacksam, säger Ninjo över telefon från Filippinerna.

När Aftonbladet når honom har det hunnit bli kväll.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 90 personer dött och 170 skadats i jordbävningen på öarna Cebu och Bohol. Broar, vägar, låga byggnader och historiska kyrkor har förstörts, däribland Basilica Minore del Santo Nino.

Ungefär 300 efterskalv har noterats.

– Det har varit efterskalv fram till nu. Husen skakar och bilarna gungar. Man känner det verkligen. Nu har det blivit mycket bättre, säger Ninjo Bergström som flyttat in hos sina släktingar i utkanten av Cebu city.

Fler svenskar drabbade

Enligt uppgift från UD har inga rapporter från skadade svenskar kommit in.

På Panganang island i anslutning till Bohol väcktes även paret Sandra Kling, 22, och Klas Zetterlund, 27, också från Malmö.

– Det är tio kilometer runt ön. Tre hus står fortfarande kvar. Allt annat är grus, säger Klas Zetterlund.

I natt ska de sova utomhus och förhoppningsvis i morgon ta sig till de norra delarna av Filippinerna Båda två har skrapsår men har än så länge inte fått någon hjälp.

– På närmaste vårdcentralen låg folk på golvet och dog. Vi får vänta. Det finns de som har det värre.

Under tiden försöker de hjälpa till så gott de kan. Paret har bland annat delat ut saker som de inte behöver.

– Det här var det värsta som vi har varit med om. Vi kände att de här människorna behöver det mer, säger Klas Zetterlund.