Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

De tre som slåss om plats i EU-parlamentet

Publicerad 2014-01-31

MALMÖ. Centepartiet har i dag en plats i EU-parlamentet.

Tre toppkandidater slåss nu om rösterna som kan ta dem till Bryssel.

– En av mina styrkor är att jag inte har någon politisk bakgrund överhuvudtaget, säger Kristina Yngwe, tvåa på C:s EU-lista.

Fredrick Federley är trea på Centerns lista.

Under Centerpartiets kommundagar i Malmö ligger mycket fokus på valet till Europaparlamentet i slutet av maj. Partiet har i dag en plats i parlamentet. Kampen står mellan tre toppkandidater.

En av dem, riksdagsledamoten Fredrick Federley, sparkade i gång sin kampanj redan i går på en restaurang i Malmö. Han är placerad som trea på partiets vallista. Hans partikamrat och konkurrent, Kent Johansson som är placerad som etta, är också igång med sin kampanj. Johansson, som är partiets nuvarande EU-parlamentariker, reser nu runt i Sverige och kampanjar vid sidan av jobbet i Bryssel.

– Mitt mål är att föra ut budskapet "att vända på Europa", att visa på hur verkligheten ser ut. Jag besöker 24 orter i Sverige på lite mer än en månad, säger han.

”Viktigt att ta debatten”

I dag beslutade Centerpartiet att man ska gå till val under parollen "närodlad politik". Det gillar Kent Johansson.

– På min resa möter jag ofta de som säger att de ser kopplingarna mellan Europapolitiken och vad som händer lokalt. Närvaron av Europa är större i landets småorter än i storstäderna. Åker du till Tidaholm finns en tändsticksfabrik som exporter 98 procent av vad de gör. De vill inte att jag ska berätta om Europa, utan att jag berättar för Europa om dem, säger han.

Johansson menar också att han kommer ta kampen mot Moderaterna i EU-parlamentet, som har röstat annorlunda än vad han själv gjort i klimat- och miljöfrågor. I EU-valet finns det nämligen inget Allianssamarbete.

– Det är viktigt att ta den debatten. Vi måste visa på de skillnaderna som finns mellan de tre stora politiska grupperingarna. Vi kommer inte ha en gemensam kommissionskandidat, då är det viktigt att ta debatten som står för något annat än oss, säger han.

”Är lantbrukare själv”

Kent Johansson tror att hans bakgrund honom i kampen mot partikollegorna.

– Jag har jobbat regionalt och lokalt. Begreppet närodlad politik är mitt i prick för mig, säger han.

Två på C-listan står Kristina Yngwe som bland är ordförande för LRF:s ungdomsförbund. Det är första gången hon kandiderar för ett politiskt uppdrag.

– En av mina styrkor är att jag inte har någon politisk bakgrund överhuvudtaget. Jag är lantbrukare själv och vet vad regelkrångel innebär för individer och företagare. Sedan ska man rösta på mig om man delar visionen om att vi måste gå över från ett samhälle baserat på fossil energi till förnyelsebar energi. Då är det resurserna på landsbygden som kommer skapa tillväxt, säger hon.

Kristina Yngwe håller just nu på att sätta ihop en kampanjorganisation.

– Jag håller på att fila fram ett bra budskap och kickstarta det hela. Jag är väldigt peppad, säger hon.