Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Federleys strategi för att ta sig till EU-parlamentet

Publicerad 2014-01-30

Fredrick Federley

MALMÖ. Fredrick Federley behöver klättra på Centerpartiets lista för att ta sig in i Europaparlamentet.

I dag drar han igång sin landsomfattande kampanj för att ta sig hela vägen till Bryssel.

– Jag har byggt relationen till väljarna under en väldigt lång tid och tror jag kommer in, säger han.

I morgon drar Centerpartiets kommundagar i Malmö. Där samlas knappt 600 av partiets kommun- och landstingspolitiker för att göra ett sista avstamp inför valet till EU-parlamentet i maj och till riksdagsvalet i september. Stort fokus kommer att ligga på hur partiet, som har ett tungt år bakom sig, ska lyckas resa sig i valen.

Men redan i kväll drog Fredrick Federley igång sin personvalskampanj inför EU-valet med en kick-off på en restaurang vid Lilla torg i Malmö. C-profilen Federley har redan meddelat att han ska lämna riksdagen efter valet i höst hur det än går i EU-valet. När C nyligen presenterade sin kandidatlista inför EU-valet hamnade han först på tredje plats, efter EU-parlamentarikern Kenneth Johansson som kom etta och tvåan Kristina Yngwe som är ordförande för LRF:s ungdomsförbund. I dag har C blott en plats i parlamentet.

Federleys mål tydligt, han ska kampanja sig hela vägen till Bryssel.

– Siktet är inställt på Europaparlamentet. Jag har inte gått bakåt i en enda valrörelse hittills och tänkte fortsätta segertåget, säger han.

Andra chansen

I de senaste riksdagsvalen har han samlat ihop en hel del personkryss, både på hemmaplan i Kungsör och i Stockholms stad. Det blir andra gången han försöker ta en plats för C i parlamentet, den första var inför valet 2004.

– Då stod jag längre ned på listan och fick ungefär 3 000 röster. Det gäller att sammanfoga de här erfarenheterna och inse att varje valkampanj är väldigt lokal. Många partier tror att valrörelsen inför EU-valet är den enda riktigt nationella. Men trots att vi har en nationell lista är valrörelsen fortfarande lokal, säger han.

För att sprida budskapet arrangerar Federley flera kick-offer. Efter kvällens i Malmö ska han också arrangera liknande tillställningar i Göteborg och Stockholm och han ska besöka stora delar av landet.

”Fått hjälp med expertis”

Federley menar att det är ett öppet race mellan de tre toppkandidaterna då ingen av dem tidigare valts in i parlamentet. Kent Johansson kom in då Lena Ek vände hem för att för att bli miljöminister.

– En sådan här kampanj måste drivas på flera olika plan. Jag har fått hjälp med expertis av ett antal silverrävar i partiet. Jag har full uppbackning av Karl Erik Olsson, Rolf Kenneryd, Marianne Andersson, Birgitta Sélen och en rad andra. Jag kan dra nytta av det gamla gardets erfarenheter, säger han.

De tre kandidaterna kommer alla att föra ut C-budskapet under hela våren.

– Det innebär att vi får företräda partiet i alla frågor. Men de tre frågor jag fokuserar mest på är integritet, migrationspolitik och djurskydd. Men sedan blir det en del ekonomi också, säger Federley.

”Bra stämning mellan oss”

Han tror att hans möjigheter att komma in är stora, bland annat eftersom han redan är välkänd för många väljare.

– I en mer anonym valrörelse som det är inför EU-valet är det lättare att driva röster till kända namn. Jag har byggt relationen till väljarna under en väldigt lång tid.

Trots att han de konkurrerar om att ta sig till Bryssel menar Federley att det är god stämning mellan de tre toppkandidaterna.

– Det är väldigt bra stämning mellan oss. Vi har lite olika profiler som vi talar om. Som väljare har man nu olika alternativ.