Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

C slåss för överlevnad i EU-parlamentet

Publicerad 2013-09-22

KARLSTAD. I valet till EU-parlamentet nästa år slåss Centerpartiet för att inte tappa sitt blott enda mandat.

Partiet ska nu försöka profilera sig än mer i miljö- och klimatfrågor.

– Det finns inte en allianspolitik för klimat och miljö i Europa och det tänker jag göra väldigt klart, säger EU-parlamentarikern Kent Johansson (C).

I dag avslutades C-stäman i Karlstad. Innan partiledaren Annie Lööf tackade ombuden för sig så hade man som sista punkt diskuterat Europapolitik. Inför EU-valet i maj så pågår nu processen i C med att ta fram de kandidater som ska synas i valrörlelsen. Partiet har sedan 2009 blott ett mandat och mardrömmen är att det förloras. Nyligen avslutades provvalet i partiet och nu ska en vallista tas fram och presenteras inför partiets förtroenderåd den 22 november.

EU - en viktig fråga

Sedan Lena Ek (C) vände hem från Bryssel och blev miljöminister företräds partiet av Kent Johansson i parlamentet. Han var nöjd med dagens diskussioner.

– Det ger en bra plattform. Vårt synsätt är att EU ska vara betydligt skarpare på miljö- och klimatpolitiken. Det kommer bli en av de viktiga frågorna. Det kommer bli en helt annan valrörelse nu än förra gången. Det har gått upp för folk att vi fattar skarpa beslut i parlamentet, säger han.

I EU-parlamentet finns inte det allianssamarbete mellan de borgerliga partierna som existerar på hemmaplan. Enligt Kent Johansson ska C profilera sig i frågor som rör klimat och miljö.

– Det finns inte en allianspolitik för klimat och miljö i Europa och det tänker jag göra väldigt klart. Den andra delen är att det i dag så är det så att stora grupper inte känner sig representerade i EU. Dem vill jag vara en representant för.

Tydligare krav

Han menar att valrörelsen kommer att vara "fortsatt EU-kritisk".

– Där kommer vi vara tydliga med att det är viktigt med nationell, regional och kommunal kompetens. Men samtidigt gäller det vara tydligare på att EU ska vara smalare men vassare.

Kent Johansson söker nytt förtroende för att få sitta kvar i parlamentet. Men det är långt ifrån klart att han kommer toppa listan inför valet. Flera andra kandidater har anmält intresse, en av dem är Fredrick Federley.

Men Johansson tror han har en god chans och hoppas att partiet ska få fler mandat än dagens enda.

– Jag har varit med och gjort skillnad både när det gäller forskningsprogrammet och utsläppsrätterna. Jag hoppas chansen är stor att jag får förnyat förtroende, och gärna tillsammans med någon partikamrat. Så jag välkomnar mycket att andra anmäler intresse. Jag söker stöd och då ser jag mig som representant för de som i dag inte ser sig vara företrädda i EU.

”EU måste bantas”

Enligt partiledaren Annie Lööf går C till val på att EU ska sluta lägga sig i nationella angelägenheter.

– Det kan handla om varg, snus eller socialpolitik. Vi går till EU-valet med ett tydligt besked om att EU måste bantas och bli smalare och vassare på exempelvis miljöfrågorna.