Så saltar svenskarna försäkringsräkningen

Publicerad 2014-05-05

Bedrägerierna kostar miljarder varje år - så drabbas du

Försäkringsfusket ger höjda premiekostnader och kan leda till fängelse. Trots det säger 10% av svenskarna att de kan tänka sig att begå just försäkringsbrott.

– Det kan vara Sveriges vanligaste brott, säger Caroline Uliana på If.

– Fullständigt laglydiga människor plussar på försäkringsräkningen. Det är lustigt att folk inte begriper att man begår ett brott då, säger Caroline Uliana, informationschef på If till Aftonbladets Brottscentralen. Försäkringsbedrägerierna kostar upp till fem miljarder varje år.

Plussar på med dyra solglasögon

– Ett vanligt försäkringsbedrägeri är att man lägger på ett par dyra solglasögon, exempelvis Ray Bans, då man blivit utsatt för bilinbrott för att täcka upp självrisken, säger Caroline Uliana.

Enligt rapporten kan 10% av svenskarna tänka sig att göra just detta. Nästan lika många kan tänka sig att lägga till ett påhittat föremål i skadeanmälan. Just den typen av försäkringsbrott leder till höjda premier.

– Om inga försäkringsbedrägerier begicks skulle folk få betala ungefär 1000 kronor mindre till sitt försäkringsbolag. Och vem vill betala för att andra begår bedrägerier? säger Caroline Uliana.

Tydliga bedrägeritrender

På If ser man tydliga trender i försäkringsbedrägerierna, framförallt i samband med att nya telefoner kommer ut till försäljning.

– Då iPhone 4 kom fördubblades antalet anmälningar om mobilskador. De hade blivit tappade i vattnet eller gått sönder på annat vis, säger Caroline Uliana. Fördubblingen av skadeanmälningarna ledde till att försäkringsbolaget var tvungna att skärpa sina regler för att betala ut ersättning. Något som ledde till ökade väntetider för försäkringstagarna. 

– Där blev vi lite tagna på sängen att det blev en sån otrolig ökning, säger hon.

Unga män överrepresenterade

Det går även att tydligt se vilka det är som begår försäkringsbrott. En rapport från Svensk försäkring och Larmtjänst visar att nästan 70% av alla misstänkta försäkringsbedrägerier begås av män. Rapporten visar också att 80-talister är mer benägna att begå försäkringsbedrägerier. En tredjedel av alla misstänkta försäkringsbrott begås av personer födda på 80-talet, detta trots att de har färre försäkringar än exempelvis 40-talisterna.

Mer om försäkringsbedrägerier i kvällens Brottscentralen