”Hon har inga kärnvapen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

Experten om hangarfartyget utanför Luleå

Riksdagsledamoten Peter Rådberg (MP) skriver i en debattartikel att kärnvapen ingår i den Nato-övning som just nu genomförs i Norrbotten.

Påståendet är med stor sannolikhet felaktigt, säger Niklas Granholm, förste forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det är mycket osannolikt att det finns kärnvapen med i bilden, säger han.

Sten Tolgfors på besök under Nato-övning på Kallax-flygplats utanför Luleå.

I går inleddes den Nato-ledda flygövningen ”Loyal Arrow” som skall pågå i Norrbotten fram till den 16 juni.

Sverige är ett av tio länder som deltar i övningen, som enligt Försvarsmaktens hemsida har syftet ”att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (NATO Response Force).”

”Atombestyckat”

I övningen ingår det brittiska hangarfartyget ”HMS Illustrious” som kommer att ligga i Bottenviken utanför Luleå.

I en debattartikel i Svenska dagbladet i går skrev riksdagsmannen och ledamoten av försvarsutskottet Peter Rådberg (MP) att HMS Illustrious ”med största sannolikhet är atombestyckat” och ”att Sverige låter sig öva med Nato och samtidigt överlåta hela övningen till Nato innebär att Sverige för första gången kommer att öva med kärnvapen, på svensk mark.”

Enligt Niklas Granholm vid FOI är påståendena grundlösa.

– Jag skulle nog mena att många av dem som skrivit om det här har hetsat upp sig alldeles i onödan, säger han.

– Jag tror inte att det finns några kärnvapen där uppe, men det finns en liten möjlighet att jag kan ha fel. Men all min professionella erfarenhet säger mig att det inte är så.

Kan man vara 100 procent säker på att det inte finns några kärnvapen ombord på HMS Illustrious?

– Ja.

”Finns inte längre”

Enligt Granholm hade Storbritannien tidigare kärnvapen som skulle kunna användas från fartyg, men de togs ur bruk kort efter det kalla krigets slut.

– Det var en typ av sjunkbomber som var kärnvapen. De var tänkta att användas i Nordatlanten för stora sjöslag uppe i Norska havet som man planerade. Men de försvann ganska kort tid efter kalla krigets slut. De finns inte längre, säger Niklas Granholm.

De flygburna kärnvapenbomber som Storbritannien hade tidigare togs ur bruk i slutet av 1990-talet, och Storbritannien har i nuläget bara ubåtsbaserade kärnvapensystem, enligt Granholm.

Peter Rådberg säger till Aftonbladet:

– Jag sticker ut hakan lite grand.

– Jag har skrivit en fråga till försvarsministern där jag önskade att Försvarsmakten skulle fråga om de hade kärnvapen eller inte. Men försvarsministern skriver ”jag förutsätter att de följer svensk lag”. Sen kan han säga vad som helst i retoriken efteråt, men han har inte undersökt det. Svaret på frågan är att vi inte vet, säger Rådberg.

”Jag förutsätter”

– Jag förutsätter att de har kärnvapen om de inte bevisar motsatsen, säger han.

Är det inte en viss skillnad på att kräva att man ska kontrollera om det finns kärnvapen ombord och påstå att det faktiskt finns kärnvapen ombord?

– Vad jag säger är att de har kutym att ha med kärnvapen. Men återigen, jag kan inte veta, jag vill att de ska undersöka detta. Så länge jag inte får reda på detta då kan jag påstå det lika väl som de kan påstå motsatsen.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) kommenterade i går påståendena om att det kan finnas kärnvapen ombord på HMS Illustrious:

– Det är fullständigt trams, sa Tolgfors, enligt Norrländska socialdemokraten.

Aftonbladet har varit i kontakt med Storbritanniens marin. De hänvisar till ett officiellt dokument från december 2006 där tidigare premiärministern Tony Blair slår fast att landet har ett enda, ubåtsbaserat, kärnvapensystem.

ANNONS