Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Här blir Göran Persson avslöjad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-29

Ubåtstillverkaren Kockums uppger stolt att Göran Persson talat på deras semina-rium.

Men det har han inte.

Säger han själv.

”Jag tycker fruktansvärt illa om konsulter. Där är jag beredd att vara generell och onyanserad. De är ett uttryck för att man själv inte kan hantera sin situation.”

Orden kommer från Göran Persson själv.

Som minister gör han ingen hemlighet av sitt förakt mot pr-konsulter. Tvärtom. Han upprepar det om och om igen.

I sitt avskedstal efter mer än tio år som partiledare går han efter valförlusten 2006 till en sista kraftfull attack mot branschen:

– Lobbyister arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister.

Mindre än två månader senare kommer nyheten:

Göran Persson ska bli så kallad senior advisor på JKL – Sveriges mest mörkblå pr-byrå. Grundad av tre moderater.

Säljer medieträning

JKL säljer allt från kärnkraft till medieträning av kronprinsessans pojkvän. Deras specialitet är att hjälpa företag och organisationer att påverka politiska beslut.

15 januari 2009:

Göran Persson anlitas för att tala inför ett 30-tal beslutsfattare inom politik och näringsliv på ett Kockums-seminarium.

På sin hemsida visar ubåtstillverkaren en bild på före detta statsministern och citerar honom när han talar om hur viktig försvarsindustrin är för Sverige.

– Kockums har använt sig av Göran Perssons tjänster genom JKL, säger en försvarskälla.

I början av hösten förlorar BAE Systems Hägglunds upphandlingen av 113 pansarterrängbilar.

Det får Persson att gå ihop med IF Metalls Stefan Löfven och Kristdemokraternas Alf Svensson för att prata på ett seminarium i riksdagen.

Både JKL-kunden Kockums och Hägglunds, som enligt tidningen Resumé även de är kund hos pr-företaget, deltar.

Göran Persson pratar än en gång om hur viktig svensk försvarsindustri är och går till angrepp mot regeringens försvarspolitik.

– Jag är här i egenskap av före detta statsminister, sa han.

”Jag säger nej”

Drygt tre veckor senare dyker försvarslobbyn Persson, Svensson och Löfven upp igen. Den här gången med en debattartikel i Dagens Nyheter.

Göran Persson skriver under som före detta statsminister.

När Aftonbladet frågar Persson om han arbetat åt försvarsindustrin förnekar han det:

– Jag svarar egentligen inte på den typen av frågor, men eftersom du frågar och det ligger en underton av kritik i det så säger jag nej.

Men du talade på JKL-kunden Kockums seminarium tidigare i år. Är inte det att jobba för försvarsindustrin?

– Det har jag inte gjort, säger Göran Persson.

Trots att han finns med på bild från seminariet.

Det är inte det enda uppdrag han förnekar – visar Aftonbladets granskning:

bo">  Bilindustrin. JKL arbetar för fordonstillverkarnas branschorganisation, Bil Sweden. Vd:n Bertil Moldén berättar att Bil Sweden anlitade Göran Persson för ett framträdande i Almedalen.

Men till Aftonbladet säger Persson att han aldrig jobbat för bilindustrin.

bo">  Etanolindustrin. I våras invigde Göran Persson JKL-kunden Agroetanols fabrik samtidigt som han kritiserade regeringens etanolpolitik. Enligt företagets dåvarande vd Joakim Säll satt JKL i projektgruppen som fick Persson att göra framträdandet.

Återigen förnekar Persson.

I intervjuer har ex-statsministern betonat att han inte ska blanda ihop sitt gamla nätverk med vad JKL gör.

– Det vore inte acceptabelt om jag försökte påverka personer som jag varit med och tillsatt. Jag går gärna till riksdagen, men för att träffa gamla vänner, inte för några uppdrag, har Göran Persson sagt till Dagens Industri.

Öppnar dörrar

Men Aftonbladets granskning tyder på att det är långt ifrån sanningen.

– Persson fungerar bland annat som en dörröppnare. Han kan ta med kollegor och kunder till andra länder och få access till regeringar och beslutsfattare. Ibland ordnar han middagar där han sammanför kunder med olika makthavare och beslutsfattare, säger en branschkälla.

– Han har varit involverad i de flesta viktiga beslut i det här landet under ett 20-tal år, som statsminister, finansminister och skolminister. Det ger honom en unik insyn i statsapparaten, han vet hur regeringsbeslut fattas och vilka överenskommelser som finns, både hemliga och publika. Om man vill få igenom ett beslut så vet han hur det ska gå till.

Kritiska

Både branschfolk och politiker är mycket kritiska till hemlighetsmakeriet kring Perssons uppdrag.

– Om man som mottagare vet att det finns ett kommersiellt intresse bakom honom som betalar hans lön så bedömer man det han säger och gör annorlunda än om han säger saker endast som före detta statsminister, säger pr-chefen Patrik Westander.

Försvarsminister Sten Tolgfors reagerade starkt över Göran Perssons insatser för försvarsindustrin.

– Det är okej att Göran Persson lobbar för pengar och okej att han uttalar sig som före detta politiker. Men det vore bra om han kunde hålla isär de två rollerna och vara öppen med i vilken egenskap han uttalar sig. Får han betalt för det han gör eller inte? Om han inte klargör det så finns det misstankar om att en statsminister är till salu, säger han.

Göteborgs före detta starke man Göran Johansson (S) ser allvarliga problem med Perssons dubbla roller.

”Jag bestämmer själv”

– Politik är ingen handelsvara. Men det blir det när politiker går till pr-byråer och säljer sin kunskap. En före detta statsminister har fått mycket information, bland annat om försvarsindustrin. Om han sedan säljer den kunskapen är det inte bra, säger han.

När Aftonbladet möter Göran Persson slår han ifrån sig kritiken.

– Det är jag själv som bestämmer vad jag gör. Det är min dagordning som gäller. Jag gör inget som jag inte tror på, säger Göran Persson.

Varför är du inte öppen med vilka uppdrag du har för JKL?

– Det har jag ingen anledning att vara. Jag har aldrig dolt vad jag sysslar med. Jag tror ingen är förvånad över något jag sagt de sista två åren. Det finns inget i de budskapen jag inte sagt tidigare.

Bör inte folk få veta i vilken roll du säger saker så att de själva får möjlighet att värdera det du säger?

– Folk vet vem jag är. Jag tänker inte gå med på ett sånt krav.

Så du tänker inte heller i framtiden säga vilka uppdrag du har?

– Nej. Det finns ingen anledning. Men jag gör ingen hemlighet av att jag jobbar på JKL. Vad de sedan har för uppdrag får du fråga dem om. Nu får du inte mer om detta.