Stöldliga döms till fängelse

Publicerad 2014-07-28

GÄVLE. Den internationella ligan stal stora summor från äldre och handikappade.

På fyra månader misstänktes de ha begått ett 40-tal åldringsbrott i Sverige innan de  greps.

I dag dömdes två män, 21 och 24 år, samt en 29-årig kvinna av Hudiksvalls tingsrätt till långa fängelsestraff för 45 av de misstänkta brotten.

De ska också utvisas ur landet efter avtjänade straff.

24-åringen döms till fem års fängelse. 21-åringen slipper undan med fyra år på grund av sin ungdom. Kvinnan döms till två års fängelse, eftersom hon bara kunde fällas för 15 av brotten.

För samtliga tre handlar det i huvudsak om domar för grova stölder, bedrägerier och egenmäktigt förfarande. De var också åtalade för rån som de dock frikänts ifrån.

Ligan har härjat från Malmö i söder till Hudiksvall i norr.

Spanade på 90-åring

Trion greps efter att de stulit en plånbok från en 90-årig man i Hudiksvall. På en övervakningsfilm som visades under rättegången – som pågick i sju dagar – syntes hur trion spanade på 90-åringen när han betalade med kort i en mataffär.

De följde sedan efter honom och stal hans plånbok och tog sedan ut pengar på hans bankkort.

En privatperson fattade misstankar och noterade registreringsnumret på bilen och slog larm till polisen. Trion greps utanför Sundsvall. I deras bil hittades 100 000 kronor i kontanter.

Tillvägagångssättet vid stölderna har varit detsamma hela tiden. De har sökt upp äldre – flera med rullatorer – i varuhus och spanat in när de knappat in kortkoden vid kassan. Sen har de följt efter personerna och lyckats ta deras plånböcker och/eller bankomatkort.

Övervakningskameror som bevis

En av de drabbade var Seth Wallin, 78, i Uppsala.

I en intervju med Aftonbladet berättade han hur de lyckades distrahera honom och stjäla hans kontokort just som han kom hem. Innan hade de lyckats notera hans kortkod när han handlat på Willys. En stund senare tog de ut 14 000 kronor på Seths kort.

Bevisningen har i många av fallen varit bilder från övervakningskameror. Trots övertygande bevisning har trion nekat till brott.

– De här personerna tycks ha kommit till Sverige enbart för att begå brott mot äldre, menar kammaråklagare Christer Sammens.

De tre dömda är rumänska medborgare och har inga adresser i Sverige.