Saab bjöd saudier på fotbolls-VM

Publicerad 2014-10-24

"Tänkte inte att det var muta"

För att sälja radarsystemet Erieye till Saudiarabien bjöd Saab en saudisk delegation till fotbolls-VM.

Med på resan var chefen för Ericsson Saab Surveillance Systems, bolaget bakom Erieye, Gunnar Fredriksson – som i dag misstänks för inblandning i muthärva i Rumänien.

– I dag hade man kanske tänkt annorlunda. Men vi tänkte inte att det var en muta, nej, säger han till Aftonbladet.

Boken Saudivapen av Daniel Öhman och Bo Göran Bodin släpptes i augusti.

Många exempel har visat hur offensivt Saab försökte sälja Erieye till Saudiarbien.

Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg skickade bland annat brev till regeringen då Saudiaffären stod på spel 2006. Wallenberg uppmanade Alliansregeringen fullfölja hjälpen med vapenfabriken ”...annars finns det tyvärr risk att ett antal andra samarbetsområden, inte minst ERIEYE, kan hamna i farozonen”.

Det avslöjade Ekot-journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman i sin bok Saudivapen som släpptes i augusti.

Bjöd på hela resan

Boken handlar om Saudiaffären: att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, samarbetat med Saudiarabien för att bygga en vapenfabrik i landet, som avslöjades av Bodin och Öhman 2012.

Bakgrunden är att Sverige 2005 slutit ett samverkansavtal, ett MOU, med Saudiarbien, där det detaljerat beskrivs att militärt samarbete ska ske kring "underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar".

I potten för svensk vapenindustri låg Saabs Erieye, som saudierna i gengäld förväntades köpa.

I boken avslöjas också att Saab i juni 2006 bjöd en saudisk delegation på en resa till fotbolls-VM i Tyskland. För första gången kan nu Aftonbladet publicera bilder från resan.

På bilderna syns det plan som Saab använt för att flyga saudierna till en match där Saudiarabien mötte Tunisien den 14 juni, och framför planet en del av delegationen. Bilder finns även på sällskapet vid fotbollsarenan i München.

Från Saudiarabien syns bland andra general Nasser al Shaye, prins Khaled bin Sultans, Saudiarabiens vice försvarsministers, högra hand som ledde projektet med vapenfabriken från den saudiska sidan.

Saabs man i Saudiarabien Michael Cadier syns bland deltagarna, liksom Gunnar Fredriksson, då chef för Ericsson Saab Surveillance Systems, det bolag som marknadsförde och sålde Erieye till Saudiarabien.

Misstänks för muthärva i Rumänien

Gunnar Fredriksson jobbade sina sista tre år på Saab i Norge och pensionerades 2010. Han utreds just nu som huvudmisstänkt i en muthärva som rör norska företaget Kongsbergs affärer i Rumänien där han tidigare jobbat.

När Aftonbladet når honom berättar han om resan Saab bjöd på.

– Vi såg på en match mellan Saudiarabien och ett annat land som jag inte kommer ihåg vilket det var. Vi var där bara en dag så vitt jag kommer ihåg. Om vi använde Saabs plan eller chartrade ett kommer jag inte ihåg, men vi hade en delegation på sju-åtta personer från Saudiarabien i Sverige. Vi höll på med en förhandling med Saudiarabien på den tiden som varade i många år. Jag tror det blev kontrakt efter att jag slutat och flyttat hem till Norge.

Bidrog den här resan till att kontraktet blev av?

– Det tror jag egentligen inte. Saudierna är vana att bli uppvaktade. Jag tror inte att det här hade någon väldigt stor effekt, men det var en del av relationsarbetet. De var väldigt intresserade av fotboll. Saab hade plan, samma som Sverige använde, med Erieye som skulle säljas.

Han uppger att han inte vet vad resan kostade

Skulle inte det här kunna betraktas som en mutresa?

– Så länge vi inte uppfattas som mer än ett relationsbyggande är det okej. Men det är klart det kan uppfattas som otydlig representation. I Norge har det varit väldigt mycket prat om olika bolags relationer. Det är en helt annan devis nu än det var för åtta år sedan. I dag hade man kanske tänkt lite annorlunda. Men vi tänkte inte att det var en muta, nej.

"Stöd av svenska myndigheter"

Kände regeringen till resan?

– De kanske kände till det, men de var inte involverade i det. Men vi hade mycket stöd av svenska myndigheter under processen med Saudiarabien, det hade vi. Kent Harrskog från flygvapnet till exempel var med på många besök vi hade där nere, och visade att vi hade Sverige i ryggen när vi sålde de här sakerna.

Så ni upplevde ett kompakt stöd från svenska myndigheter och regeringen?

– Det gjorde vi, absolut. Men det var också helt öppet. Det var inget hemlighetsmakeri. Och jag tror Saab betalade för det stödet man fick från myndigheterna. Det tror jag.

Du säger att Saab betalade för det stöd man fick?

– Nej, nej, alltså, ja. Nej. Jag tror... eller, det vet jag egentligen inte. Jag kan tänka mig att det var vissa regler som myndigheterna måste följa när man gav den här typen av stöd. För stödet var ju öppet och officiellt. Så om det föregicks av pengar, det kan jag inte säga.

Hade Saab inflytande i att sluta MOU-avtalet?

– Inte mer än att man säkert gav råd, det tror jag. Svenska regeringen var beroende av att detta var en öppen sak som skulle godkännas i riksdagen. Saab kunde inte direkt påverka vad som stod där. Men att man hade diskussioner är jag säker på. Själv var jag aldrig med i en sådan diskussion. Jag var ju också norsk. Det var svenska företrädare från Saab som pratade med myndigheter och regering, säger Gunnar Fredriksson.

Saab kommenterar inte

Kent Harrskog, före detta flygvapenchef, jobbade på försvarsdepartementet och utsågs 2005 till ordförande i den första MOU-kommittén för att jobba gentemot Saudiarabien. Därifrån gick han direkt till Saab international 2006

Vad tyckte du om att Saab bjöd saudierna på resan till fotbolls-VM?

– Det där tänker jag inte uttala mig om. Det har varit uppe tidigare och jag är hjärtligt trött på det här. Det kommer inte ut något gott av det från mig.

Tycker du generellt att det är lämpligt för ett företag att bjuda företrädare för en regering på en sådan här resa som ett led i en säljkampanj?

– Det har jag ingen uppfattning om. Du får prata med Saabs informationsavdelning antar jag.

Jonas Hjelm var statssekreterare under dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) 2005, och ansvarade för att ta fram MOU:et med Saudiarabien. I december 2006 gick han till ett toppjobb inom Saab.

Sebastian Carlsson, Saabs presschef, meddelar att Jonas Hjelm inte kommer att uttala sig om något kring Saudiaffären.

– Han har redan uttalat sig i Konstitutionsutskottet och redogjort för de frågorna. Han har sagt att han inte har någon anledning att kommentera det vidare. Det är en hållning som gäller fortsatt.

Carlsson vill inte låta Aftonbladet få kontakt med någon inom företaget som skulle kunna ha mer detaljkunskaper om resan till fotbolls-VM.

– Det är jag som tar de frågorna.

Vad säger du om den här resan Saab bjöd den saudiska delegationen på?

– Saab har ungefär hundra kunder över hela världen och vi har produkter som vi säljer till olika länder. Saudiarabien är ett av de länderna. Vi genomför marknadsaktiviteter över hela världen, och alla de följer strikta regelverk och lagstiftning. Däremot går vi aldrig in och kommenterar vem som hur många som deltar eller vilka kostnader det handlar om, av konkurrensskäl. Det är samma sak hos andra företag.

ANNONS