Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Ost från älg en dyr delikatess

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-25

Helgas varor på export - för 5 000 kronor kilot

En grekisk sallad i Italien, gjord på svensk älgost.

Ingenting är längre omöjligt.

Nu ska den svenska älgosten ut i världen.

Det är älgfarmaren Christer Johansson från Bjurholm utanför Umeå som hoppas få igång en export av sin egenhändigt tillverkade fetaost.

Gjord på älgmjölk.

Italien och Belgien är de länder som står först på tur.

- Vi har haft besök från Italien och en delegation med restaurangfolk från Belgien har varit här och smakat våra ostar, berättar Christer Johansson.

"Gör en god parfait"

Enligt honom är det framförallt exklusiva restauranger som är intresserade av att ta in osten. För älgosten från Bjurholm är inte billig.

- När det gäller exporten får man betala 5 000 kronor per kilo och om du köper osten i Sverige får du betala 150 kronor burken. Men då får du också ett recept så att du kan göra en väldigt god parfait för sex-sju personer, säger han.

Smaken på älgost ligger långt från getost och fårost.

Djuren är tama

- Älgmjölk är väldigt lik komjölk till smaken men mycket mera kraftfull, eftersom den innehåller mera fett och protein. Vår fetaost är syrlig till smaken, säger Christer Johansson.

Han har haft älgfarmen i tio år. Åtta år med älgar.

- När vi sökte tillstånd för att få ha älghägn var det första gången som någon gjorde det. Det tog därför ett tag att få igenom, berättar Christer Johansson.

De första tre älgarna köptes in från Kolmårdens djurpark och Junsele djurpark.

I dag har farmen åtta stora älgar och åtta små.

Älgarna är tama och tillgivna. Förra året besökte 25 000 personer gården för chansen att få klappa de stora älgarna eller gosa med kalvarna.

- Jag och min hustru har bland annat sovit med dem om nätterna, säger Christer Johansson.

Carola Ålstig