Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Statsvetare: Kan bli S och M som står där till slut

Publicerad 2015-11-22

Vad kommer efter den migrationspolitiska uppgörelsen och beskedet om tillfälliga gränskontroller? Kommer den politiska kartan ritas om? Regeringsombildning?

Aftonbladet ringde några statsvetare som fick spekulera fritt kring vad som komma skall.

– Det kan bli så att vi till slut har S och M som kommer överens, det går inte att utesluta, säger professor Jonas Hinnfors.

I slutet av oktober kom regeringen och allianspartierna överens kring en migrationspolitik som bland annat innebär att svenska kommuner blir tvingade att ta emot flyktingar.

För drygt en vecka sedan kom besked från regeringen att man inför tillfälliga gränskontroller. Ett beslut som alla partier utom Centerpartiet och Sverigedemokraterna mer eller mindre ställt sig positiva till.

Hur påverkar de här besluten de svenska partierna och kan det till och med bli en regeringsombildning?

– En regeringsombildning är möjlig, men jag tror inte att det blir med Socialdemokraterna och Moderaterna eftersom de står så långt ifrån varandra. Det är en stor fråga men jag ser inte att det ska kunna hända. Dessutom vore det inte bra för Sverige eftersom det sett utifrån är bra med en polarisering i politiken. Det står S och M för, om än inte i den här frågan, säger Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns Högskola.

Tror på regeringsombildning

Även S-statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att en ombildning är möjlig, till och med sannolik.

– Jag tror att det här migrationssamarbetet kommer att leda fram till någon form av ombildning. Frågan är vilka borgerliga partier som vill. Folkpartiet står närmast medan Centerpartiet har en väldigt annorlunda hållning, men de är hästhandlare och beredda att gå med på mycket. Sedan tror jag inte att Miljöpartiet försvinner. För en S- och M-regering så skulle det krävas ett krig.

Jonas Hinnfors tror inte heller på en regering med S och M, men tror att de kan komma fram till ett samarbete för migrationspolitiken.

– Moderaterna pressa på mycket med sin linje och om de fortsätter och får gehör kan ett samarbete med S växa fram. Miljöpartiet kan då släppa om man tycker att man går för långt ifrån vad man tidigare stått fast vid, det skulle innebära en regeringskris.

’Tvingats i ny riktning’

Både Hinnfors och Madestam pekar ut Miljöpartiet som det parti som kan komma att få problem med intern kritik.

– Hur mycket tål partisterna en mer restriktiv hållning i migrationspolitiken. Medlemmar brukar vara tålmodiga när partiet har regeringsmakten eftersom man inte vill förlora den. För Miljöpartiet är det dock en ny situation och man har tidigare varit väldigt mycket på sin vakt gällande vad partiledningen gör. Nu har man tvingats i en riktning man inte hade kunnat ta för 10,15 eller 20 år sedan, säger Jenny Madestam.

Jonas Hinnfors tror att Miljöpartiet följer med Socialdemokraterna så länge asylrätten följs.

– De har gång på gång visat sig vara följsamma. De prioriterar den parlamentariska biten, att man sitter i regering. För dem är många andra frågor viktiga, till exempel klimatfrågan.

”Borde tas upp”

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet och Linnéuniversitetet, skriver i dag lördag på SvD Debatt att Sverige bara bör ta emot så många flyktingar man kan integrera.

För Aftonbladet utvecklar han och säger att den svenska arbetsmarknaden gör att många inte ens kan integreras.

– Det luriga är att vi i Sverige är väldigt BNP-effektiva, vi har inga låglönejobb. Här tankar man och packar sin matkasse själv, till skillnad mot USA. Därför har vi inga jobb för många som kommer hit och inte har utbildning, säger Anders Persson.

Han poängterar att han själv inte vill se några låglönejobb.

– Men jag ser det som ett alternativ och tycker att det vore rimligt om det tas upp i debatten. I den bästa av världar hittar man en kompromiss mellan höger och vänster, men jag ser inga lösningar och är orolig för utvecklingen. Debatten är som paralyserad.