Peter Abramsson, 30, döms till livstid för mordet på Elin Falk

Publicerad 2015-11-10

30-årige Peter Abramsson dömdes till livstids fängelse för det brutala mordet på sin före detta sambo Elin Falk, 29.

Trebarnsmamman och journalisten Elin Falk knivhöggs till döds i sitt hem i Lycksele.

I dag fastställde hovrätten för övre Norrland Peter Abramssons livstidsdom.

Trebarnsmamman Elin Falk blev 29 år. Hon hittades död i sin lägenhet i Lycksele.

Journalisten och trebarnsmamman Elin Falks före detta sambo Peter Abramsson, 30, dömdes i slutet av augusti till livstids fängelse i tingsrätten.

Han dömdes för att ha mördat Elin Falk och för att grovt ha misshandlat hennes granne.

Domen överklagades till hovrätten.

Ingen psykisk störning

Peter Abramssons juridiska ombud menade i hovrätten att hans klient skulle frikännas eller att brotten skulle bedömas lindrigare, eftersom Abramsson skulle ha lidit av en psykisk störning när han tog livet av Elin Falk.

Hovrätten anser honom dock vara fullt ansvarig för sina handlingar och att han haft ett tydligt uppsåt att döda.

”Han har i gärningsögonblicket eftersträvat att beröva Elin Falk livet”, skriver hovrätten i domen.

Liksom tingsrätten skriver hovrätten att det är försvårande att mordet begåtts mot hans tidigare sambo, som också är mor till deras tre gemensamma barn.

”Till följd av Peter Abramssons handlande har hans barn i praktiken berövats båda sina föräldrar”, skriver hovrätten.

Svartsjukemotiv

I polisens förundersökning framkommer ett tydligt svartsjukemotiv.

Elin Falk och Peter Abramsson separerade förra året och, enligt polisens förundersökning, ledde separationen till att Abramsson började dricka alltmer alkohol.

Han har i polisförhör beskrivit sig som deprimerad efter separationen. Han uppger också i förhör att han hade svårt att sova. Flera vittnen har i förhör berättat att han samtidigt också ska ha varit mycket svartsjuk.

En halvtimme före mordet stötte Elin Falks bästa vän ihop med Abramsson. Han visade en kniv för vännen, och sa att han skulle skada Elin.

Så fort de skiljts åt ringde vännen till Elin. Men då hade Abramsson redan hunnit till bostaden. Han ringde på dörren mitt under Elins samtal med vännen.

En granne berättade att han såg Elin tala med expojkvännen genom en glipa i dörren när han kom hem på natten. Dörrens säkerhetskedja låg då på.

Inte långt därefter hördes skrik från lägenheten.

Grannen sprang genast ner – då var dörren vidöppen och säkerhetskedjan hängde i dörren, lossryckt från karmen. Grannen blev attackerad av den knivbeväpnade ex-sambon som skar honom i underarmen,  men lyckades till sist ändå slå ner honom.

Fast då var det för sent.

Skadestånd

Trots Abramssons psykiska problem menar hovrätten att han ändå var fullt medveten om sitt handlande och hade ett tydligt uppsåt när han den 1 mars trängde sig in Elin Falks bostad och knivhögg henne till döds.

Livstidsdomen från tingsrätten fastställdes idag av hovrätten.

– Det är klart att vi är besvikna. Vi hade hoppats på en annan utgång, säger Abramssons advokat Christian Oxhamre till VK.se.

Den 30-årige mannen ska också betala skadestånd till de efterlevande och till den granne som angreps med kniv när han ingrep för att försöka skydda Elin Falk från det dödliga våldet.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten när det gäller de belopp som ska betalas till de efterlevande.

Följ ämnen i artikeln