Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Förseningar i tågtrafiken

Publicerad 2015-05-19

Ett växelfel söder om Stockholm orsakade förseningar och inställda tåg under tisdagen.

– Första prognos på när det kan vara åtgärdat är i dag under eftermiddagen, sa Desirée Egonsson på Trafikverkets pressjour till TT på morgonen.

Klockan 14 gick tågtrafiken som vanligt igen.

Störningarna i tågtrafiken uppstod mellan Flemingsberg och stationen Södertälje Syd, söder om Stockholm. Resenärer mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Malmö fick alltså räkna med både förseningar och inställda avgångar under stora delar av tisdagen.

Regionaltågen drabbas

Regionaltrafiken drabbades av växelfelet, som gjorde att bara ett av två spår kunde trafikeras, och SJ körde under tisdagen med reducerad trafik på sträckan.

– Det är vissa regionaltåg, framför allt mellan Linköping-Stockolm och Eskilstuna-Stockholm. De kommer att vända i Södertälje. Men andra tåg kan påverkas så det är bäst är man kollar trafikinformationen på sj.se, sa Lisa Björnson på SJ:s pressjour.

Tidigare fel försenar

Pendeltågstrafiken påverkades dock inte, enligt Thomas Silvander på Storstockholms lokaltrafiks pressjour. Samtidigt orsakade däremot ett tidigare signalfel, som inträffat vid sextiden, problem på sträckan mellan Upplands Väsby och Märsta, norr om Stockholm.

All tågtrafik drabbades av följdförseningar på uppåt 10 minuter på sträckan Stockholm-Uppsala och vidare norrut.

Klockan 14 meddelade Trafikverket att växelfelet åtgärdats så att tågen kunde trafikera bägge spåren igen.