Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu minskar bristen på bostäder i Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Men hyresrätter saknas fortfarande

För första gången sedan mitten av 1990-talet minskar nu bristen på bostäder i Sverige.

Men trots det upplever 42 procent av Sveriges 290 kommunerna fortfarande bostadsbrist.

Framförallt saknas det hyresrätter.

Bristen på bostäder minskar i Sverige för första gången sedan mitten av 1990-talet.

När bomarknadsenkäten för 2009-2010 summerades kunde man för första gången sedan mitten av 1990-talet se att bristen på bostäder hade minskat i Sverige.

Samtidigt ökar de kommuner som upplever ett överskott på bostäder. I vissa kommuner behöver man till och med riva hus och lägenheter för att de inte ska stå tomma.

Framförallt hyreslägenheter som saknas.

Framförallt är det hyreslägenheter som saknas i kommunerna. I kommuner som har en allmännytta säger så många som 70 kommuner att det finns en brist. Framförallt är det små lägenheter och riktigt stora lägenheter som saknas. Framförallt är det pensionärer och unga som drabbas av bristen på hyresrätter.

Tror på ökat byggande 2010

Under 2009 minskade nybyggnationen i kommunerna kraftigt men många kommuner tror nu på en ökning 2010. Framförallt är det byggandet av bostadsrätter och äganderätter som man tror kommer påbörjas under året.

Nybyggandet av hyresrätter förväntas ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Bostadsmarknadsenkäten skickas varje år ut av boverket till landets kommuner. Länstyrelserna samlar sedan in enkäterna. Alla Sveriges kommuner har varit med i Bostadsmarknadsenkäten 2009-2010.

Följ ämnen i artikeln