Björn är strandad i sitt eget hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-29

Smältvattnet har förvandlat hemmet till en sjö

Änderna stortrivs, men bilarna går sönder i vattnet.

Björn Weidlertzs hem ligger plötsligt i en sjö – som bildats efter snösmältningen.

Han och grannarna kommer knappt till jobbet. De är inte ensamma om problemet i Stockholm.

– Ingen vill ta ansvar, säger Björn.

Björn Weidlertz och sambon Jessica Karlman bor på gränsen mellan Bromma och Spånga i Stockholm i ett bostadsrättsområde med tre föreningar. De boende är förtvivlade. Det finns bara en infart till lägenheterna – men infarten blockeras av en nybildad sjö.

Bilar dör

De boende i området har mycket svårt att komma till arbetet eftersom bilarna går sönder i det höga vattenståndet. Under söndagen drog en boende på sig vadarstövlar och stegade, beväpnad med en tumstock, ut i vattenmassorna. Då var vattendjupet 24 centimeter högt.

– Det är är åtminstone två grannar här som har bilar som tvärdött under helgen när de försökt åka genom vattnet, säger Björn Weidlertz som stångat sig blodig för att få hjälp.

– Vi i föreningarna har förgäves turats om att ringa och klaga hela helgen. Men kommunen hänvisar till brandförsvaret och deras svar är att dom inte kan göra något om inte en tredje person är i fara. Men vem är då tredje person? suckar Björn Weidlertz.

Tonvis med dumpad snö

Orsaken till problemen är att Bäckbornas väg i Bromma ligger på en gammal sjöbotten. På tomter intill har Stockholms stad under vintern dumpat tonvis med snö från gatorna som nu smälter och lägger sig tillrätta i sin ”ursprungliga miljö”.

I ren desperation överväger grannarna nu att boka en privat firma som ska komma ut med tankbilar som ska suga upp vatten med högtryck.

– Det blir en kostnad vi då får ta och sedan driva mot kommunen. Det finns ju bara en väg in. Vi vill ju inte behöva åka på gång- och cykelvägen, säger Björn Weidlertz.

Storstockholms brandförsvar frånsäger sig allt ansvar.

Trafikkontoret: "vårt ansvar"

– Det är väghållarna, i detta fallet trafikkontoret Stockholms stad, som är ytterst ansvarig för det här. Gator, vägar och brunnar är kommunens område, säger Håkan Dahlbäck, stabschef Storstockholms räddningscentral. Han tillägger:

– Men kommer det däremot in vatten i byggnader, ja då blir det en annan femma. Då kan vi bistå med hjälp.

Mats Frej är informationschef på Trafikkontoret.

– Detta är vårt ansvar, jag ska prata med våra entreprenörer nu direkt.

– Problemet är att det är jättebesvärligt att hinna med allt efter den här vintern. Vi har 3 600 gator i Stockholm och det är jättebesvärligt i Söderort och Västerort där det finns extremt mycket snö, på vissa ställen i Söderort har det ju kommit två meter sedan december, säger Mats Frej.