Samväldet sparkar ut Pakistan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

Islamabad/Kampala Samväldet lade på torsdagskvällen Pakistans medlemskap i organisationen på is.

President Pervez Musharraf fick tidigare på dagen grönt ljus som ny president – av HD-domarna han handplockat just för att bli godkänd.

På ett möte i London i förra veckan gav Samväldets så kallade handlingsgrupp CMAG, som startades på 90-talet just för att hantera medlemsstaters demokratiproblem, Musharraf ultimatum: Häv undantagstillståndet och avgå som överbefälhavare senast den 22 november klockan 19 brittisk tid, annars läggs medlemskapet på is.

Eftersom så inte skett ”suspenderas Pakistan genast från Samväldet”, sade generalsekreterare Don McKinnon efter ett CMAG-möte i Ugandas huvudstad Kampala på torsdagskvällen.

Civil ledare

Samväldet, den globala sammanslutning som domineras av Storbritannien och dess forna kolonier, låter sig alltså inte imponeras av de steg tillbaka mot normalitet som Musharraf nu försöker ta.

Tidigare på torsdagen godkände Högsta domstolen i Pakistan Musharrafs seger i presidentvalet. Det banar vägen för att generalen att avlägga eden som civil ledare för en andra femårsperiod, och i samma veva lämna uppdraget som överbefälhavare.

Men denna process ses som föga demokratisk eftersom de domare som är fientligt inställda till Musharraf har avskedats från HD.

Nesa

Undantagstillståndet i landet kvarstår alltså, även om den brittiske premiärministern Gordon Brown säger sig ha fått starka signaler om att det hävs inom ungefär en och en halv månad – Musharraf har utlovat parlamentsval senast den 9 januari.

– Han har försäkrat mig om att han ska göra sitt yttersta för att häva undantagstillståndet i tid för fria och rättvisa val, sade Brown på torsdagen, på väg till Samväldets toppmöte.

Att kastas ut från samväldsvärmen är en nesa för Musharraf, men inte mer. Samväldet har inte mycket konkret makt och Pakistan har dessutom redan varit suspenderat en längre tid under senare år, 1999–2004 efter kuppen som gjorde Musharraf till ledare.