Uppsalas unga fastnar i skulder efter sms-lån

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-03

Andelen kvinnor med obetalda sms-lån ökar

De snabba sms-lånen blir allt populärare. På en kvart kan man få pengarna utbetalda.

Men det kan bli surt efteråt. Ansökningarna om betalningsförelägganden ökar lavinartat.

I Uppsala är det framför allt unga som fastnar i skuldfällan.

Sms-lånen är lättillgängliga, anonyma och snabba. Många lockas av att pengarna betalas ut på en kvart. Men lånet kan bli mycket dyrt. Om det inte betalas tillbaka i tid kan en skuld på 3 000 kronor nästan fördubblas på mindre än två månader.

Enligt en sammanställning av Kronofogdemyndigheten har antalet ansökningar om betalningsföreläggande efter obetalda sms-lån ökat lavinartat. Hela förra året kom det in 1 407 ansökningar om betalningsförelägganden efter obetalda sms-lån. Under årets första sex månader har siffran ökat till 4 579.

Nu varnar Kronofogden för att antalet ansökningar kan komma att överstiga 10 000 stycken under 2007.

Det är framför allt unga som drar på sig skulder efter sms-lån. I Uppsala län har 115 ansökninar om betalningsförelägganden riktats mot personer mellan 18 och 35 år.

Vill ha fördröjning

Bland dem som inte betalar sina sms-lån är männen i majoritet. Men andelen kvinnor ökar. Uppsala län utmärker sig i Kronofogdemyndighetens sammanställning genom att fler kvinnor har obetalda sms-lån än genomsnittet i landet. 44,4 procent av dem med obetalda lån i länet är kvinnor, men för landet i genomsitt är siffran 40,6 procent.

För att motverka skuldfällan vill Kronofogdemyndigheten nu få till stånd en fördröjning i systemet så att pengarna inte betalas ut nästa dag.

– Då får man inte pengarna i den stund man ska shoppa, på krogen, travbananan eller kasinot och man kommer bort från impulslånandet, säger Åke Lundholm på Kronofogdens hemsida.