Labor mot seger i Australien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-24

Neslig förlust för John Howard – Kevin Rudd tar över

VINNARE. Laborledaren Kevin Rudd blir ny premiärminister i Australien. De 13.5 miljoner väljarna röstade bort den sittande liberalen John Howard efter 11 år.

Nya vindar blåser i Australien.

Labor tar hem segern i valet tack vare löften om att stärka klimatpolitiken och avsluta landets krigsinsats i Irak.

Resultatet innebär slutet på ett drygt decennium med konservativt styre.

GOODBYE. Premiärminister John Howard erkänner sig besegrad i valet i Australien. Labor tar nu över.

Lördagens val satte punkt för liberalernas partiledare John Howard, mannen som suttit i den politiska toppen näst längst av alla och för bara ett år sedan verkade ha en säker fortsättning.

Kevin Rudd blir landets 26:e premiärminister och leder ett parti som stormat framåt och idag är större än på många år. Han är gift med Therese och paret har tre barn, sönerna Nicholas och Marcus och dottern Jessica, gift med Albert Tse.

”Kräver samsyn”

Segertalet på valvakan hölls inför över tusen jublande anhängare som taktfast ropade Rudds namn i festsalen vid Suncorp Stadium i Brisbane.

– Utmaningarna som väntar kräver en ny samsyn i hela landet, sa Rudd bland annat.

– Jag är fast besluten att använda min post för att förstärka den samsynen. Det är nödvändigt att vi går framtiden till mötes som en samlad nation med en gemensam vision.

– Jag vill lägga gammalt groll åt sidan, gamla strider mellan näringslivet och facket, mellan tillväxten och miljön, de trötta gamla striderna mellan riksintressen och lokala intressen, mellan publikt och privat. Det är dags att vända blad och börja skriva en ny historia.

Howard har erkänt sig besegrad och gratulerat segraren Kevin Rudd, rapporterar Reuters.

– Jag tar fullt ansvar för liberalernas partikampanj och därför tar jag också fullt ansvar för koalitionens förlust i valkampen, sa Howard i ett tv-tal på lördagen.

60 procent

Han framhöll också att han lämnar efter sig ett Australien som är ”starkare, stoltare och mer välmående än för elva och ett halvt år sedan”.

Valresultatet i hans eget valdistrikt var då ännu inte färdigt, men låg och vägde vilket innebar att Howard dessutom ser ut att nå bottenrekord även där. Förlorar han sin plats blir den andra sittande premiärministern på drygt 100 år som tappar sitt hemmadistrikt.

Sent på eftermiddagen svensk tid ledde labor med över 60 procent av rösterna. Om resultatet står sig innebär det att partiet får minst 86 av de 150 platserna i parlamentet.