Gallerior idealiska för butikstjuvarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Svensk Handel: Stölderna ökar för varje år

Tony Blomqvist, butikschef för Stuk Manufaktur i Västermalmsgallerian, har själv inte märkt av en ökning av stölderna, men har hört bland kolleger i branschen att problemet är stort.

Antalet anmälda snatterier och butiksstölder har ökat med 20 procent på två år.

Enligt polisen är det främst de nya galleriorna som brister i säkerheten.

– Stora ytor och öppnare varuexponering gör det lättare att stjäla, säger Peter Enell, chef för Citypolisens stöldgrupp.

I takt med att Stockholm fått ett kraftigt tillskott på nya gallerior och varuhus har även de anmälda stölderna och snatterierna ökat.

Mellan 1 januari och 31 oktober i år har cirka 1 000 fler snatterier och butiksstölder polisanmälts i City jämfört med 2005, en ökning med 20 procent, enligt polisens statistik.

Galleriorna drabbas främst

– Det är främst Kista, Solna och Västermalmsgallerian som är drabbade. Många butikskedjor i galleriorna väljer att ha öppna butiksmiljöer med exponerade varor på höga hyllor, vilket tillsammans med felplacerade kassadiskar gör det svårare att upptäcka om någon stjäl, säger Peter Enell, chef för Citypolisens stöldgrupp.

Säkerhetsutbildningar

Enligt honom pågår ett ständigt arbete för att komma åt problemet.

– Vi har återkommande säkerhetsutbildningar med både väktare och butikspersonal och försöker samverka med övervakningskameror så gott det går. I utsatta butiker ser vi också över möbleringen och hur det ser ut rent fysiskt i butikerna, säger han.

”Vi tar det på största allvar”

Dick Malmlund.

Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, är stölderna ett stort problem. I Stockholm snattades det för cirka 750 miljoner kronor förra året. Och senast i går höll han i ett möte med centrumarkitekter för att få dem att bygga säkrare butiker.

– Siffran stegrar för varje år och vi tar det på största allvar. Men man måste också komma ihåg att det är svårt att stoppa stölderna helt. Den som är ute efter att stjäla hittar till sist en yta.