Varningen: Världens skogar kan bli koldioxidbomb
Uppdaterad 2021-01-26 | Publicerad 2021-01-23
Världens skogar räddar oss från klimatkrisens värsta följder.
Än så länge.
Men nu närmar sig skogarna sin ”tipping point”, varnar ny forskning.
Nästan en tredjedel av all koldioxid som människan släpper ut sugs upp av skogar och annan växtlighet. Något som på ett effektivt sätt har bromsat klimatförändringarna på jorden.
Tidigare trodde forskarna att världens skogar kunde stå emot temperaturhöjningarna. De ökade utsläppen av koldioxid skulle till och med kunna driva på fotosyntesen och göra jorden grönare, hoppades man.
Under senare år har det dock stått allt mer klart att många av jordens skogar inte mår bra.
Och nu visar en ny studie att klimatförändringarna kan göra att skogarna redan de närmaste årtiondena når sin ”tipping point” och förvandlas från sänkor som tar upp koldioxid – till källor för ökade utsläpp.
I stället för att skydda oss från klimatkrisens värsta följder kommer världens skogar då driva på den globala uppvärmningen ännu mer.
”Tipping point”
Forskarna har analyserat övergången av koldioxid mellan luft och växtlighet på 250 platser på jorden under en tjugoårsperiod. Om temperaturen på jorden fortsätter att stiga i dagens takt kommer skogarna redan 2040 att ta upp hälften så mycket koldioxid som i dag, enligt studien, som publicerades i tidskriften Science Advances.
En av artikelförfattarna, ekologen Christopher Schwalm vid Woodwell Climate Research Center, säger till nättidskriften Inside Climate News att det finns en tydlig temperaturgräns, där skogen börjar avge mer koldioxid än den förmår att ta upp genom fotosyntesen.
– Det som förvånade mig var att det här kommer att hända så snart, kanske redan om 15 till 20 år och inte vid seklets slut.
”Jorden har feber”
Det normala är att träd och växter tar upp koldioxid och avger syre. Men nattetid, då fotosyntesen upphör, kan de även ”andas ut” koldioxid.
De stigande temperaturerna utsätter skogarna för stress. I ett försök att hålla sig svala minskar träden sin fotosyntes och släpper ut mer koldioxid, enligt studien.
Medförfattaren Katharyn Duffy liknar det vid att jorden har feber.
– Precis som människokroppen så vet vi att varje biologisk process har ett temperaturspann det fungerar optimalt inom och en övre gräns ovanför vilken den försämras. Våra resultat visar den gränsen för växterna, säger hon till Inside Climate News.
Amazonas först
Den exakta tröskeln för skogen varierar på olika håll på jorden. En av de första skogarna att nå sin tipping point väntas vara Amazonas. Den sydamerikanska regnskogen tar i dag upp mer koldioxid än något annat landområde på jorden. Men stora delar av skogen mår dåligt, till följd av såväl avverkning och bränder som den globala uppvärmningen.
Aftonbladet berättade nyligen att världens skogar i fjol tog upp mellan tio och 15 procent mindre koldioxid än året innan.