Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Arbetsmiljöverket sätter ner foten om munskydd

Publicerad 2020-04-08

Huvudskyddsombudet på äldreboendet Serafen i Stockholm lade under tisdagen ett skyddsstopp på arbete utan munskydd med covid-19-patienter. Arkivbild.

Arbetsmiljöverket sätter ner foten – det är munskydd under visiret som gäller när personal på äldreboenden arbetar nära brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Beslutet är fattat efter att ett huvudskyddsombud infört skyddsstopp på ett äldreboende i Stockholm.

– Om exakt samma fråga skulle dyka upp någon annanstans så kan man väl förhandstippa att vi kommer att hantera den på samma sätt. Det här är den absolut lägsta nivån vi kan tänka oss, säger arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till TT.

Orsaken är att det finns risk för att droppsmitta kan komma in bakom visiret, förklarar hon.

Arbetsmiljöverkets beslut är inte prejudicerande, men Jenny Bengtsson säger att frågan är av en principiell karaktär och att hon inser att det av personal på äldreboenden kan uppfattas som ett efterlängtat klargörande.

– Man kan väl säga att Arbetsmiljöverkets regler och bestämmelser har hamnat lite i skymundan här. Vårt uppdrag är att skydda arbetstagare från att drabbas av ohälsa och olycksfall och vi gör den bedömningen att det är munskydd under visir som minst krävs för att göra det och jag vill verkligen betona att det här är vad som minst krävs, säger hon.

Hotar med vite

Frågan hamnade på Arbetsmiljöverkets bord sedan ett huvudskyddsombud lagt in skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm.

Arbetsmiljöverket hotar med 100 000 kronor i vite om förbudet inte efterlevs, rapporterar Kommunalarbetaren.

I beslutet skriver Arbetsmiljöverket uttryckligen: ”Adekvat skyddsutrustning ska bäras. Härvid gäller att visir ska bäras i kombination med munskydd" och syftar på patientnära arbete med konstaterat eller misstänkt coronasmittade brukare.

Beslutet har överklagats och kommer att överprövas i förvaltningsrätten, men börjar gälla omedelbart.

"Väldigt bra"

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin ser Arbetsmiljöverkets beslut som en framgång.

– Det är klart att det är väldigt bra för medlemmarna i Kommunal att Arbetsmiljöverket har sagt att under de här omständigheterna ska de inte behöva jobba, säger han till TT.

– Vi ser det här som att det är prejudicerande nu för hela Sverige.

Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson understryker dock att varje situation ska bedömas för sig.

– Vi kan inte säga att det är prejudicerande i ett sådant här läge. Man måste göra en bedömning från fall till fall, säger han.