Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Trotsade ovädret – för att rädda klimatet

Publicerad 2019-09-27

En så kallad "die in" vid klimatdemonstrationen utanför Stadshuset i Malmö.

Regnet vräkte ner i Malmö.

Då samlades hundratals demonstranter för att delta i den globala klimatstrejken.

– Det är en ödesfråga som mänskligheten står inför, säger Johanna Giannone, en av strejkens deltagare.

Den globala klimatveckan avslutades på fredagen med strejker runt om i världen. I Malmö samlades hundratals demonstranter för att delta i Fridays For Future. Utanför stadshuset varvades tal med dans och allsång innan demonstranterna begav sig i samlad trupp till Stortorget.

– Det känns ändå som att det hänt väldigt mycket den här veckan. Efter Gretas tal bara exploderade internet. Alla började prata mycket mer om klimatet än vad man gjort innan tycker jag, säger Karin Sunde Persson, en av arrangörerna.

När klimatstrejken inleddes klockan 10 hade cirka 100–200 demonstranter letat sig till stadshuset - och valt att trotsa regnovädret.

– Klimatet kommer att ställa till vårt väder, så vi får liksom bara vänja oss. Skolbarnen har suttit ute i ur och skur i ett år, så vi kan väl ställa upp även om det regnar lite, säger Karin Sunde Persson.

Vad tror du att det har haft för påverkan att det varit lite ostadigt väder?

– Jag vet inte. De som är engagerade bryr sig inte om det här. Frågan är så mycket större än lite regn. Vi kan gå hem till våra varma lägenheter och hus sen.

”En självklarhet för mig”

En som valt att trotsa regnovädret och bege sig till stadshuset var 13-åriga Sandor Forsare, som även höll ett bejublat tal. På demonstrationen den 20 september deltog han för första gången och det här var således hans andra demonstration.

– Jag har varit klimatmedveten sedan 2017/2018 men jag har inte haft några sociala medier, vilket gjort att jag inte kunnat veta var jag ska vara för strejkerna. Nu har jag skaffat det så nu vet jag. Därför var det en självklarhet för mig att komma hit i dag och visa att jag är delaktig, säger Sandor Forsare.

Har ni fått ledigt från skolan eller är du sjukanmäld?

– Jag strejkar.

13-åringen var i sitt tal tydlig med att han kommer strejka så länge det behövs - och dyka upp fredag efter fredag.

– Jag menar att politikerna måste anpassa systemet utefter hur klimatet ser ut i dag.

Fredagens strejk lockade dock inte särskilt mycket barn och ungdomar, då de inte fått ledigt. En vuxen som var på plats var Johanna Giannone. Läraren har haft en stor oro för klimatförändringarna i över tio års tid och valde på fredagen att ta ut en semesterdag för att kunna delta i demonstrationen, vilket Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

Förbundet säger nej

– Jag tycker att vi vuxna måste gå ut och förena oss med Fridays For Future. Ungdomarna ropar efter oss. De behöver vårt stöd och jag tycker det är vår skyldighet att visa det. Tycker också det är viktigt att agera för att inte hamna i nån klimatdepression, säger Johanna Giannone.

Lärartjänsten har gjort att hon bortsett demonstrationståget den 20 september inte medverkat i några tidigare strejker. Den här gången var det dock självklart att ställa upp.

– Hade jag bara jobbat på som vanligt, att det varit business as usual, så hade jag inte mått bra. Nu behöver vi alla visa vårt stöd.

Det låter som att det var ett rätt lätt beslut.

– Ohja, ett oerhört lätt beslut.

Lärarförbundet har liksom de flesta andra stora fackförbund valt att säga nej till att uppmana sina medlemmar till strejk.

– Jag tycker det är tragiskt. Det är sorgligt. Man kunde gott kunnat vara med en dag och ha en politisk strejk. Det har ju arbetsrättsprofessorer och jurister sagt att det skulle funka, att det skulle vara lagligt.

”Det är en ödesfråga”

– En politisk strejk kan ju utlysas en kort period. Några timmar eller en dag för att belysa en fråga som berör arbetstagare. Klimathotet berör ju nuvarande och blivande arbetstagare för generationer framöver, så där borde fackförbundet förstå allvaret. Vi måste agera nu. Det är nu som gäller.

Finns det någon förståelse för deras resonemang?

– Ja, på det sättet att det inte är någon tradition i Sverige att ha politiska strejker. Men nu gäller det att vi tänker utanför boxen. Klimathotet är det största hotet som vi står inför. Det är en ödesfråga som mänskligheten står inför.

På demonstrationståget till Stortorget uppskattade arrangörerna att en bra bit över 1 000 personer deltog, vilket var mer betydligt mer än de dryga 800 deltagarna de räknat med.

Nästa stora klimatdemonstration i Malmö väntas ta plats i samband med FN:s klimatmöte i Santiago den 2–13 december.

Läs också: