Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tidigare ambassadör åtalas för Kina-förhandlingar

Publicerad 2019-12-09

Sveriges ambassadör i Kina misstänks ha solospelat i förhandlingar med kinesiska företrädare om den svensk-kinesiske bokförläggare Gui Minhai.

Nu åtalas Anna Lindstedt.

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger åklagaren Hans Ihrman.

Ett hemligt möte på Hotell Sheraton i Stockholm den 25 januari blev Kina-ambassadören Anna Lindstedts fall.

Som Aftonbladet rapporterat tidigare ska ambassadören ha blivit allt för engagerad i frågan om den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhais frisläppande – och valt att anordna mötet utan att förankra det på UD.

Med på förhandlingsmötet fanns Gui Minhais svenska dotter samt flera personer med nära band till kinesiska staten. Minst en av personerna med koppling till Kina ska ha tidigare ha använt sig av flera olika identiteter, enligt åtalet.

Enligt Åklagarmyndigheten misstänks ambassadören ha ”agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina”.

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

I stämningsansökan skriver åklagaren att ”brottet har inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina”.

– Jag tror inte att det ha funnits något syfte att skada Sverige, men däremot har det kunnat skada dels relationen mellan länderna men framför allt har det äventyrat en persons rätt att uttrycka sig och uttrycka kritik mot Kina, yttrandefriheten hos Gui Minhais dotter säger Hans Ihrman till Aftonbladet.

Av förundersökningen framgår att Gui Minhais dotter utsattes för vissa påtryckningar under mötet, bland annat uppmanades hon av de kinesiska företrädarna att minska sina uttalanden om sin far i media.

Hon fick också information om att hennes far kunde komma att friges, men först efter att han dömts till fängelse.

– Kina har ett uppenbart intresse att kritik mot landets sätt att hantera ärendet upphör eller i vart fall begränsas kraftigt. Det är två motstående intressen och det är det som utredningen har varit inriktad på; i vilken mån har man försökt att tillmötesgå Kinas intressen här på bekostnad av en begränsning av det som är oerhört viktigt för svensk utrikespolitik, att inte på något sätt begränsa någons yttrandefrihet.

Åklagaren beskriver åtalet som mycket ovanligt och enligt Åklagarmyndigheten har ingen person i modern tid åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen.

Som bevisning anför åklagaren bland annat, enligt åtalet, förhör med de inblandade personerna och UD-toppar som kabinettssekreteraren Annika Söder, e-postmeddelanden mellan Anna Lindstedt och UD samt övervakningsfilmer från Sheraton.

Redan innan åtalet ska en internutredning ha inletts på UD rörande händelsen. Anna Lindstedt uppges fortfarande vara anställd på Utrikesdepartementet men har för närvarande inga arbetsuppgifter, skriver UD i ett pressmeddelande.

Aftonbladet söker Anna Lindstedts advokat. Ambassadören har tidigare via sin advokat meddelat att hon förnekar brott.