Ny prognos: Vintern kan utebli helt i stora delar av Sverige
Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-22
Bristen på snö och minusgrader ser ut att fortsätta hela januari.
Det finns nu en risk att stora delar av landet inte får någon meteorologisk vinter över huvud taget.
– Det kan mycket väl bli så. Det är ovanligt att så här stora delar av landet inte fått vinter än, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.
Hittills i år har det varit ovanligt milt. På en del platser har det noterats rekordhöga temperaturer för att vara januari, enligt Mikael Sjöstrand.
— Det har varit 4–7 grader mildare än normalt i söder och 4–10 grader mildare än normalt i norr. Det kommer dock bli lite kallare innan januari tar slut, så troligen blir resultatet inte lika extremt när vi senare sammanfattar månaden, säger han.
Enligt SMHI blir det så kallad ”meteorologisk vinter” först när dygnsmedeltemperaturen har varit under noll grader minst fem dygn i sträck.
Det har ännu inte inträffat längs västkusten (Bohuslän till Halland), i Skåne, Blekinge, delar av Smålandskusten, Öland, Gotland och ytterskärgården i östra Svealand. I dessa områden finns det alltså en risk att den den meteorologiska vintern utgår helt.
– Det händer från år till år att vintern uteblir på en del platser längst i söder. Men det är ovanligt i så här stora områden, säger Mikael Sjöstrand.
En anledning till den senaste tidens milda väder är att västliga vindar har dominerat och att det varit milt och molnigt, främst i landets västra delar.
Kan bli snö
För den som gillar att åka pulka är hoppet dock inte helt ute. Den närmaste tiden ser det ut att komma in något kallare luft över Sverige.
– Det kan bli minusgrader flera dagar i Svealand och i sydligaste Norrland. Eventuellt kommer kylan någon enstaka dag att nå ner över östra Götaland och det finns chans att det då kan falla lite snö, säger Mikael Sjöstrand.
Men någon rejäl vargavinter finns inte i sikte.
– Det ser helt klart ut att bli väldigt få dagar med minusgrader under januari, säger Mikael Sjöstrand.
Från den 15 februari kan det bli meteorologiskt vår. Den infaller när dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader under sju dagar.
PODD Mysteriet: Varför är det så varmt i januari?
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om varför vintern är så varm i år. Vad betyder det att vissa körsbärsträd redan står i blom och träd redan har börjat ge av sig pollen. Beror det på klimatförändringarna? Gäst är Peter Alestig, klimatredaktör på Svenska Dagbladet.