Osäkert coronaläge i miljardlandet Indien
Publicerad 2020-08-18
1,3 miljarder invånare – och bara aningen fler dödsfall än Storbritannien i covid-19. Ingen tror att statistiken från Indien stämmer, men frågan är hur illa det egentligen är.
– Många menar att man befinner sig i ett relativt tidigt skede, säger Indienkännaren Henriette Tjäder.
Antalet bekräftade coronasmittade i Indien fortsätter att öka och under de senaste två veckorna har fler än 50 000 nya fall registrerats varje dag.
I måndags rapporterades över 50 000 personer ha avlidit med sjukdomen. Landet är därmed fjärde värst drabbat i världen men har ändå förhållandevis liten dödlighet med tanke på den enorma befolkningen.
Studier har samtidigt visat att en stor del av befolkningen i bland annat Delhi och i Bombays slumområden har antikroppar mot coronaviruset, vilket skulle betyda att de redan har haft en infektion.
Frågan är vad man kan dra för slutsatser av antalet rapporterade fall och antikroppsstudier.
– Man tror mycket och har lite data bakom det man tror. De har dålig allmän sjukvård i Indien, påpekar Rune Andersson, professor emeritus i global hälsa.
Testandet är alldeles för otillräckligt för en så stor befolkning som har så vitt skilda levnadsvillkor, vilket gör det svårt att veta hur det verkligen ser ut, säger han.
Saknar dokumentation
Att antalet dödsfall är förhållandevis litet kanske också delvis kan förklaras med befolkningens sammansättning.
– Indiens befolkning är betydligt yngre i genomsnitt än Europa, där vi har en gammal befolkning. Men sedan tror jag att det är väldigt många som dör hemma i Indien, utan att få en diagnos. Det är osäkra siffror, säger Rune Andersson.
Även under normala omständigheter rapporteras bara knappt 80 procent av dödsfallen i Indien. De som aldrig registreras sker ofta på landsbygden, långt från närmaste stad. Det är också i städerna som majoriteten av de officiellt rapporterade dödsfallen i covid-19 finns.
Dessutom saknas säkra uppgifter om hur många invånare det ens finns i Indien – och var de bor.
– När det kommer till födslar är det inte alla som rapporteras, framför allt inte på landsbygden. Och bland personer med en socioekonomiskt utsatt bakgrund finns det många som saknar dokumentation, säger Henriette Tjäder, Indienkännare och associerad medarbetare på Utrikespolitiska Institutet.
Stora hälsoutmaningar
Redan innan pandemin slog till brottades Indien med enorma hälsoutmaningar och stora grupper saknar tillgång till sjukvård.
Under åren 2017–2018 gick 1,28 procent av bruttonationalprodukten till allmän hälso- och sjukvård, vilket kan jämföras med det globala snittet på 10 procent. Räknar man samman den totala investeringen i sjuk- och hälsovården i landet så var den 3,6 procent av landets BNP – vilket betyder att den privata sektorn får dubbelt så stor del som den allmänna.
– Det finns intensivvårdsplatser och väldigt högkvalificerad vård i Indien – för dem som kan betala. Det är några hundra miljoner som är välbärgade i Indien, men nu är de över 1,3 miljarder människor vilket innebär att det är väldigt många som inte kan betala för sig, säger Rune Andersson.
Den ojämlika sjukvården är oroande av flera skäl.
– Har man inte en sjukvård som är allmän och fri, så är det stora grupper som inte kommer att söka vård. För många handlar det om att de antingen inte har råd eller måste använda sina sista besparingar. De som kommit upp från den absoluta fattigdomen kan komma att åka ner i absolut fattigdom om en i familjen blir sjuk och de måste betala ganska mycket av egna medel för vård, säger Rune Andersson.
Regeringen har sagt att den ska skjuta till mer pengar till sjukvården, så att den ökar till åtminstone 2,5 procent av BNP.
Sämre motståndskraft
Att en stor del av resurserna satsas på den privata sjukvården kan också få konsekvenser för att förstå lägesbilden, eftersom statistiken ofta baseras på att man har en allmän hälso- och sjukvård. Privat sjukvård kan ha en annan syn på sekretess och inrapportering av data.
Ytterligare faktorer som är oroande i Indien och kan leda till hög dödlighet i covid-19 framöver är att en stor andel indier är överviktiga och att luften är mycket dålig i de stora städerna.
Det finns också en oro för att det kan bli svårt att komma i gång med vaccineringar när ett allmänt vaccin finns tillgängligt.
– De har inte infrastrukturen med sin dåliga hälso- och sjukvård. Det blir svårare att implementera när de redan vaccinerar så dåligt i Indien, säger Rune Andersson.
PODD Så när är vi ett vaccin mot coronaviruset
Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.