Simon, 18, lever utan smartphone i en månad
18-åringen hyllas av överläkaren Anders Hansen
Uppdaterad 2019-10-09 | Publicerad 2019-10-08
Två veckor utan smartphone och han märker redan positiva effekter. Simon Gustafsson, 18, menar att han sover bättre och har mer tid över till läxor och familj.
– Det har varit en befrielse, säger han.
I en månads tid testar Simon Gustafsson, 18, från värmländska Kil att leva utan sociala medier. Under den digitala detoxen har han bytt ut sin smartphone mot en simpel knapptelefon, något som P4 Värmland tidigare rapporterat om. Idén kom till Simon när han var sjuk och stannade hemma från skolan.
– Jag frossade i dokumentärer, bland annat om Cambridge Analytica-skandalen. Min lärare hade även pratat väldigt gott om Anders Hansen och hans böcker om hjärnan, säger Simon Gustafsson till Aftonbladet.
I sitt uppmärksammade sommarprat talade överläkaren Anders Hansen om hur mobiltelefonen och det digitala samhället påverkar människans välmående. Simon bestämde sig för att testa livet utan digital stress.
– Jag vill se hur beroende jag är och vad jag får för effekter av att vara utan. Det har varit en befrielse att inte ha den där stressen hela tiden, tanken av att det har kommit något meddelande eller så. Jag behöver inte lägga någon energi på det för jag har bara min gamla Nokia att tillgå, säger han.
Använder skoldatorn för läxor
Simon uppger att han efter två veckor utan sociala medier sover bättre, känner sig mindre stressad och har mer tid över till läxor och familj.
– Mycket tid går åt till att ha tråkigt. Det är lugnare och tystare och jag förstår att man behöver ha tråkigt för att uppskatta när man verkligen har kul, säger han.
Han har dessutom börjat spela gitarr under den tiden som han annars har lagt på telefonen. För att inte hamna efter i skolan har Simon dock använt skoldatorn – men han har inte fuskat och gått in på Facebook.
Hyllas av överläkaren
Överläkaren Anders Hansen gläds åt Simons projekt – och framförallt åt att han sover bättre.
– Det är fantastiskt att höra, det ska bli intressant att se hur han påverkas. Fyra veckor är en lång period, säger Anders Hansen.
En värld helt fri från digitala verktyg är inte möjlig enligt överläkaren men han påpekar vikten av att kunna använda dem smartare.
– Vi behöver digitala verktyg för att exempelvis betala räkningar och kommunicera, det är en del av vår vardag. Men när det tar tre-fyra timmar av vår tid om dagen så hinner vi inte göra sådant som vi behöver. Vi hinner inte sova ordentligt, vi träffar inte varandra på samma sätt och vi rör inte på oss lika mycket, säger Anders Hansen.
Rekommenderar du andra att ta efter Simons projekt?
– Absolut. Varför inte testa och se hur man mår av det? Men det är nog värt att förvarna sin omgivning innan man gör det. Jag kollar exempelvis bara mejl vissa tider om dagen och jag har sagt till mina vänner att de inte kan förvänta sig ett svar direkt.
Finns inga bortförklaringar
Simon Gustafsson håller med om att det är omständligt att helt lägga ifrån sig de digitala verktygen. Men med projektet hoppas han väcka en tanke hos andra.
– Man kastar bort så mycket tid på ingenting. Jag tycker att man ska tänka på vad man gör med sin tid, säger han.
Har du något tips till den som vill testa att leva utan smartphone?
– Ge telefonen till någon som låser in den. Man kan inte ha någon bortförklaring, då ljuger man för sig själv.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.